Haşir meydanında sırat köprüsünden neden geçiyoruz?

Haşir meydanında sırat köprüsünden neden geçiyoruz?

Madem sevabımız günahımız belli, niçin sırat köprüsünden geçiyoruz?

Önce şunu belirtelim ki, bu köprünün gerçek mahiyetini bilemiyoruz. Sorudaki itiraz başka konular için de geçerlidir. Örneğin: Madem günahımız sevabımız belli, o halde mahşerdeki mahkemeye ne gerek var?  Madem günahımız sevabımız belli, o halde bunların tartılmasına ne gerek var?

Demek ki, mesele sadece köprü meselesi değil..

Bu gibi gaybi meseleler hakkında bir ayet ve hadis olmaksızın yorum yapmak kolay değildir. Bununla beraber denilebilir ki, saydıklarımızın varlığının bir kaç hikmet vardır:

a) Mahkemede hesap vermek insanı ürkütür, dikkatli davranmaya sevkeder.

b) Günah ve sevapların tartılması, bu hesabın en ince teferruatına kadar soz konusu olacağını gösterir ve insanları daha titiz davranmaya teşvik eder.

c) Özellikle, hesabın sonuçlarını, olumlu veya olumsuz hesapların yol ayırımının göstergesi olan köprü, insanı çok daha dikkatli olmaya yönlendirir.

d) Allah’ın adalet mahkemesinin iki önemli unsuru olan sevap ve günahların tartılması, “zerre miskal” olan hayır ve şerrin ortaya getirileceğinin açık bir mizanı/ölçüsüdür.

Köprü ise, bu hesabın mükemmel bir mükâfat veya korkunç bir sonucunun olduğunu gösteren bir yolculuğun simgesidir.

Adeta mahkemede verilen karar bir adalet otomatiğine bağlanmış ve insanlara zorunlu bir istikamet gösteren köprüde yürürken hesabının sonucuna göre ya cehenneme düşecek veya kurtulup cennete gitmeye devam edecektir.

e) Demek ki, köprü bir yandan müminlerin itikadında yer alarak onları korkunç bir yolculuğun beklediğini ihtar etmekte, diğer yandan Allah’ın sonsuz adaletinin uygulamalı bir sürecini temsil etmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.