Hasidik Yahudilerden Netanyahu'ya büyük tepki

Hasidik Yahudilerden Netanyahu'ya büyük tepki

Hasidik Yahudiler, ABD Kongresi'nde konuşma yapan İsrail Başbakanı Netanyahu'yu, New York'ta protesto etti. İran da konuşmayı seçim propagandasının bir parçası olduğu görüşünde.

New York'ta, Hasidik Yahudiler, ABD Kongresi'nde konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu protesto etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşma yaptığı sırada bir grubun, İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu'nun bulunduğu bina önünde yaptığı gösterinin ardından aynı yerde büyük bir protesto daha gerçekleştirildi.

2. Cadde'de, 42. ve 43. sokaklar arasındaki İsrail misyonu önünde başlamak üzere diğer sokaklara da taşan bini aşkın Hasidik Yahudi, düzenledikleri gösteride, ABD Kongresi'nde konuşma yapan Netanyahu'nun kendilerini temsil etmediğini ve kendileri adına konuşma yapamayacağını ifade etti.

Protestoya katılanlardan, Merkez Hahamları Kongresi Sözcüsü Aron Jacobowitz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün İsrail devletinin Yahudiler adına konuşamayacağını ilan etmek üzere buradayız" dedi.

Netanyahu'nun konuşmasının, İran'la nükleer anlaşmaya karşı Kongre üyelerini uyarmayı içerdiğini belirten Jacobowitz, konuşmanın "savaşın fitillenmesi ve ateşin körüklenmesi" hedefini taşıdığını, bu tür politikaların  Yahudi halkı ve dünya için yıkıcı olduğunu ifade etti.

Protestoya katılan Haham Jacob Kellme de Netanyahu'nun, Obama'yı dinlemeyip Kongre'ye gitmesinin milyonlarca Yahudi'yi öfkelendirdiğini anlatarak, "Bizler milyonlarca Yahudi olarak onun Kongre'de söylediklerinden dolayı incindik. Onun bütün Yahudiler adına konuşamayacağını söylemek için buraya geldik" yorumunu yaptı.

New York'ta, Amerikalı, Arap ve Yahudilerden oluşan bir başka protestocu grup da Times Meydanı'nda toplanırken, "İran'la barış", "Netanyahu ABD'ye kabadayılık etme", "Sesimizi duyuracağız", "Sessiz kalmayacağız" yazılı dövizler taşıdı.

Daha önce de İsrail polisinin Kudüs'teki eski Yahudi mezarlarını arkeolojik ya da inşaat amaçlı kazmasını protesto eden Hasidik Yahudiler, New York'taki en son eylemi İsrail'deki yeni askerlik kanununa karşı yapmışlardı.

Tevrat’taki emir ve yasakları aynen uygulayan Hasidikler, İsrail'in kendilerini temsil etmediğini ve "Yeşiva" denen medreselerde eğitim görmeleri nedeniyle silah altına girmeyi kabul etmediklerini belirtiyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.