Harvard Ardahan'a geliyor

Harvard Ardahan'a geliyor

Harvard ile Ardahan Üniversitesi, yok olmaya yüz tutan dünya dillerini korumak için işbirliği yapacak.

Elif Özlem Karataş'ın haberi:

Dünyanın en ünlü üniversitelerinden olan Harvard Üniversitesi, kaybolma tehlikesi yaşayan diller için Ardahan Üniversitesi ile işbirliğine gitti. İki üniversite, şu an dünyada konuşulmakta olan ve 40-50 yıl içinde yok olma tehlikesinde taşıyan bin dil için çalışma yapacak.

Hardvard ve Ardahan Üniversitesi, dünyanın farklı ülkelerinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan dilleri korumak için işbirliği yapacak. Bu kapsamda iki üniversite, kaybolma tehlikesinde olan dillere çözüm aramak için dünyanın çeşitli bölgelerinde araştırma yapacak.

DÜNYA ÜZERİNDE BİN DİL TEHLİKEDE

Ardahan Üniversitesi Rektörü ve 42 üniversite üyesi bulunan Kafkasya Üniversiteler Birliği(KÜNİB) Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, dünyada yaklaşık bin kadarının tehlike sınırında yer aldığını belirterek, 'Bu dillerin yarısı 40-50 yıl içerisinde yok olacaktır. Her dil kutsaldır ve her dil Allah'ın insanlığımıza armağanıdır. O dili konuşanlar çok az olsalar da bunları insanlığa armağan etmeliyiz' şeklinde konuştu.

Bu kapsamda düzenlenecek olan '1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu', Harvard Üniversitesi'nin Orta Doğu Araştırmaları Merkezi ile ortaklaşa düzenlenecek ve sempozyuma bütün dünyadan 60 önemli bilim insanı davet edilecek.

Yeni Şafak