'Harplerden sonra en büyük göç çölleşmeden kaynaklanıyor

'Harplerden sonra en büyük göç çölleşmeden kaynaklanıyor

'Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Harplerden sonra en büyük göç, çölleşmeden kaynaklanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, savaşlardan sonra en büyük göçün çölleşme ve kuraklık sebebiyle yaşandığını belirterek, "Her yıl 500 bin kişi çölleşme nedeniyle evini terk ediyor" dedi.

Eroğlu, çölleşme ve kuraklığa ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, çölleşmenin toprağın verimliliğini yitirmesi ve bitki örtüsünün bozulma süreci olduğunu kaydetti. Son 20 yılda 10 milyon kişinin çölleşme nedeniyle göç ettiğine değinen Eroğlu, "2050 yılına kadar 135 milyon insan göç etmek zorunda kalacak. Yine her yıl 12 milyon hektar alan verimliliğini kaybediyor. Bu yıllık 20 milyon ton buğday üretiminin kaybı demek" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin coğrafi konum itibariyle iklim değişikliği ve kuraklıktan en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

"Orman alanlarının yüzde 54'ü, tarım alanlarının yüzde 59'u, meraların yüzde 64'ü orta ve şiddetli erozyona maruz kalarak çölleşme tehdidi ile karşı karşıyadır. Türkiye çölleşme ile mücadelede yaptığı çalışmalar ile dünyaya örnek olmuştur. Tecrübelerimizi bölgesel işbirliği projeleri ile Orta Asya, Balkanlar ve Afrika ülkelerine aktarıyoruz."

Türkiye'nin tarihinde ilk kez Birleşmiş Milletler sözleşmesinin taraflar konferansına ev sahipliği yapacağını bildiren Eroğlu, konferansın 12-23 Ekim'de Ankara'da gerçekleştirileceğini belirtti.

Eroğlu, sözleşme kapsamında çölleşme ile mücadelenin hem ulusal hem de uluslararası seviyede uygulanması konusunda etkili bir rol alındığını, dünyanın çölleşmeyi Ankara'da konuşacağını ifade etti. Eroğlu, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin 12. Taraflar Konferansı'na (UNCCD COP 12) sözleşmeye taraf 195 ülkeden devlet başkanları, bakanlar, parlamenterler, iş adamları, sivil tolum kuruluşları ve delegasyonlar ile yaklaşık 10 bin uzmanın katılımını beklediklerini kaydetti.

Söz konusu tarafların, "Çölleşme ve Arazi Bozulumu"nu dünya gündeminde tutup, Çölleşme ile Mücadele Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin (UNCCD) uygulanabilmesi yönünde ülkelerin gerekli çalışmayı yapmalarını teşvik etmek amacıyla bir araya geldiğini vurgulayan Eroğlu, toplantı neticesinde Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkelerinde su ve gıda güvenliğini tehlikeye sokan arazi bozulmasının azaltılması ve bozulan arazilerin ıslahı için bağlayıcı kararlar alınmasının beklendiğini ifade etti.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.