Harf inkılabının amacı Türkiye'yi İslam'dan koparmaktı

Harf inkılabının amacı Türkiye'yi İslam'dan koparmaktı

Armağan: Asıl amaç İslam’dan ve Osmanlı’dan kopmak arzusuydu

Dursun Kabaktepe'nin haberi

Tarihçi yazar Mustafa Armağan, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde Osmanlı Alfabesi'nin yerine, Latin Alfabesi'nin Türkçeye uyarlanmasındaki gerçek amacın İslam’dan ve Osmanlı’dan kopmak isteği olduğunu söyledi. Armağan, “Bütün diğer sayılan ‘Okuma yazma kolaylığı, çağdaş bir ülke haline geleceğiz, Arap harfleri Türkçeyi karşılamaya yeterli değildi’ gibi mazeretlerin haricinde asıl amacı; İslam’dan ve Osmanlı’dan kopmak arzusu yatıyordu. Bunu gerçekleştirmek için bu yapıldı.” dedi.

Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan, Moral FM’de Selahaddin Kocaaslan’ın sunduğu Basında Bugün programına konuk oldu. Armağan, programda Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi olarak bilinen Harf İnkılabı’nın asıl amacını ve Türkiye’nin bu inkılap ile neler kaybettiğini anlattı.

CUMHURİTETİN MANTIĞI İSLAM MEDENİYETİNDEN ÇIKMAKTI

Armağan, “Harf inkılabı tek başına bir inkılap olsaydı belki 84 yıllıdır öğretilmeye çalışılan gerekçelere inanabilirdik.” diyerek  şunları kaydetti:  “Ama 1924 yılından beri Hilafetin kaldırılması,  medreselerin kapatılması, liselerden Arapça ve Farsça’nın kaldırılması, Medeni Hukuk’un İşviçre’den getirilmesi gibi pek çok değişiklikliği düşündüğümüzde bir sürpriz değildi. Cumhuriyetin mantığının bizi götürmek istedği yerin bir göstergesi. Bir İslam medeniyetinden çıkarıp bir garp yani Batı medeniyetine  transfer etmenin yöntemlerinden bir tanesiydi. Biz bunu böyle görmezsek laf meselesi arasında kayboluruz. Bunu açılıkla söylemelerini beklerdik. "Biz İslam medeniyetinden uzaklaşmak istiyoruz. Batı medeniyetine gitmek istiyoruz" diyemedikleri için böyle konuşuyorlar.”

İSRAİL İKİ BİN YILLIK ALFABESİNE GERİ DÖNDÜ BİZ İSE…

20. yüzyılda İsrail ve Türkiye’nin harf inkılabı yaptığının altına çizen Armağan, “İsrail iki bin yıllık İbranice yazı sistemine tüm vatandaşlarının Latin alfabesini bilmesine rağmen geçti. Biz de 900 yıllık köklü bir medeniyet geleneğimizi bırakıp Latin Alfabesi’ne geçtik” diye konuştu.

Armağan, sözlerine şöyle devam etti:

“20. yüzyılda iki ülke harf inkilabı yapıyor. Bunlardan biri israil, birisi de Türkiye’dir. Biz 900 yıllık geleneğimizi bırakıp bizi geri götürüyor diye Batı medeniyetini kullandığı Latin Alfabesi’ni alıyoruz. 1948’de israil bütün vatandaşları Latin Alfabesi’ni bilmesine ve Batı dillerini konuşup yazmalarına rağmen Latin Alfabesi’ne değil de israil’in 2000 yıl önceki İbranice Afabesi’ni diriltiler. İsrail böyle İsrail oldu. Yediğimiz domatesten tutun da F16’ların yazılımların yapıldığı ülke olduğunu düşünürsek alfabe onları geri değil ileri götürmüştü. Alfabeninin bir milleti ileri veya geri götürmesi gibi bir durumu yok. Çin, Japonya ve uzak doğu ülkeleri medeni olabildiler. Latin Alfabesi ile biz 84 yılda nereye geldik? İslam medeniyeti 11. ve 12. yüyılda nasıl dünya medeniyeti oldu. Demek ki alfabenin tek başına bir ülkeyi medeni yapması gibi bir ihtimal yok.  O yüzden Harf İnkılabı bu ülkenin kültürüne vurulmuş en büyük darbelerden bir tanesidir. Kültürümüz inançlarımız ve değerlermiz üzerinde çok büyük bir tahribat yapılmıştır. “

MoralHaber