Harf inkılabı barbarlıktır, amaç Türkiye'yi İslam'dan koparmak

Harf inkılabı barbarlıktır, amaç Türkiye'yi İslam'dan koparmak

Mustafa Armağan: "Latin Alfabesi'nin Türkçeye uyarlanmasındaki gerçek amaç İslam’dan ve Osmanlı’dan kopmak"

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Tarihçi, yazar Mustafa Armağan, 1 Kasım Harf Devriminin barbarlık olduğunu belirterek, "88 yıl önce bugün bir barbarlık yaşandı. Kur'an elifbası devlet zoruyla unutturuldu" dedi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dünyanın hiç bir yerinde bir alfabenin unutturulması medeniyet/çağdaşlık diye yutturulamaz. Unutturma/yoketme barbarlıktır. Adını doğru koy" diyen Armağan, şöyle devam etti:

"1 Kasım'ı unutma, unutturma. 94 yıl once bugün Osmanlı Devletinin TBMM eliyle yıkıldığı gündür. TBMM'ye çagrım: Osmanlıdan özür dileyin! 

"1 Kasım'ı unutma, unutturma. 88 yıl önce bugün bir barbarlık yaşandı.Kuran elifbası devlet zoruyla unutturuldu. Harf Inkılabı 1 barbarliktır."

Harf inkılabının amacı Türkiye'yi İslam'dan koparmaktı

Mustafa Armağan, harf inkılabı ile ilgili daha önceki açıklamalarında Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde Osmanlı Alfabesi'nin yerine, Latin Alfabesi'nin Türkçeye uyarlanmasındaki gerçek amacın İslam’dan ve Osmanlı’dan kopmak isteği olduğunu söylemişti. Armağan, “Bütün diğer sayılan ‘Okuma yazma kolaylığı, çağdaş bir ülke haline geleceğiz, Arap harfleri Türkçeyi karşılamaya yeterli değildi’ gibi mazeretlerin haricinde asıl amacı; İslam’dan ve Osmanlı’dan kopmak arzusu yatıyordu. Bunu gerçekleştirmek için bu yapıldı” demişti.

CUMHURİYETİN MANTIĞI İSLAM MEDENİYETİNDEN ÇIKMAKTI

Armağan'ın sözleri şöyle:
“Harf inkılabı tek başına bir inkılap olsaydı belki 84 yıldır öğretilmeye çalışılan gerekçelere inanabilirdik. Ama 1924 yılından beri Hilafetin kaldırılması, medreselerin kapatılması, liselerden Arapça ve Farsça’nın kaldırılması, Medeni Hukuk’un İşviçre’den getirilmesi gibi pek çok değişiklikliği düşündüğümüzde bir sürpriz değildi. Cumhuriyetin mantığının bizi götürmek istediği yerin bir göstergesi. Bir İslam medeniyetinden çıkarıp bir garp, yani Batı medeniyetine transfer etmenin yöntemlerinden bir tanesiydi. Biz bunu böyle görmezsek laf meselesi arasında kayboluruz. Bunu açılıkla söylemelerini beklerdik. "Biz İslam medeniyetinden uzaklaşmak istiyoruz. Batı medeniyetine gitmek istiyoruz" diyemedikleri için böyle konuşuyorlar.”

İSRAİL İKİ BİN YILLIK ALFABESİNE GERİ DÖNDÜ BİZ İSE…

“İsrail iki bin yıllık İbranice yazı sistemine tüm vatandaşlarının Latin alfabesini bilmesine rağmen geçti. Biz de 900 yıllık köklü bir medeniyet geleneğimizi bırakıp Latin Alfabesi’ne geçtik.”

“20. yüzyılda iki ülke harf inkilabı yapıyor. Bunlardan biri İsrail, birisi de Türkiye’dir. Biz 900 yıllık geleneğimizi bırakıp bizi geri götürüyor diye Batı medeniyetini kullandığı Latin Alfabesi’ni alıyoruz. 1948’de israil bütün vatandaşları Latin Alfabesi’ni bilmesine ve Batı dillerini konuşup yazmalarına rağmen Latin Alfabesi’ne değil de israil’in 2000 yıl önceki İbranice Afabesi’ni diriltiler. İsrail böyle İsrail oldu. Yediğimiz domatesten tutun da F16’ların yazılımların yapıldığı ülke olduğunu düşünürsek alfabe onları geri değil ileri götürmüştü. Alfabeninin bir milleti ileri veya geri götürmesi gibi bir durumu yok. Çin, Japonya ve uzak doğu ülkeleri medeni olabildiler. Latin Alfabesi ile biz 84 yılda nereye geldik? İslam medeniyeti 11. ve 12. yüyılda nasıl dünya medeniyeti oldu. Demek ki alfabenin tek başına bir ülkeyi medeni yapması gibi bir ihtimal yok.  O yüzden Harf İnkılabı bu ülkenin kültürüne vurulmuş en büyük darbelerden bir tanesidir. Kültürümüz inançlarımız ve değerlermiz üzerinde çok büyük bir tahribat yapılmıştır."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
20 Yorum