Harabe şehir: Slavyansk

Harabe şehir: Slavyansk

Ukrayna'nın doğusunda güvenlik güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Slavyansk'ta benzin istasyonları ile çoğu iş yeri çalışmıyor, içme suyu ve gıda konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor.

 Halkın büyük bir kısmının terk ettiği kentte kalmaya devam edenler, olayların bir an önce sona ermesini bekliyor.
 
Güvenlik güçleri ile ayrılıkçılar arasında en yoğun çatışmalara tanıklık eden, ordu tarafından birçok kez toplarla vurulan Slavyansk'ın son durumunu görüntüledi.
 
Çevresi güvenlik güçlerince sarılan kente önce ordunun, ardından da ayrılıkçıların kontrolündeki güvenlik noktalarından geçilerek girilebiliyor. Kimlik ve araç kontrolünün yapıldığı bu noktaların çevresindeki mevzilerde nöbet tutanlar, olası bir çatışmaya karşı elleri tetikte bekliyorlar.
 
Yaşananlar nedeniyle nüfusun büyük bir kısmının terk ettiği kentte kalanlar, tüm zorluklara rağmen hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. İş yerlerinin çoğunun kapalı olduğu kentte benzin istasyonları hizmet vermiyor. Yolların barikatlarla kesildiği Slavyansk'ta duvarlara asılan ve halkı ayrılıkçılara destek vermeye çağıran yazılar dikkat çekiyor. Rusya yanlısı ayrılıkçılar, duvarlara yazdıkları yazılarla halkı "topraklarına sahip çıkmaya" davet ediliyor.
 
Devriye geziyorlar
 
Sokaklarda dolaşan araçların çoğunda silahlı ayrılıkçılar bulunuyor. Gerek yaya olarak, gerekse araçla devriye gezen ayrılıkçılar, caddelerde gövde gösterisi yapıyor. Ayrılıkçılar tarafından kurulan karargahların bulunduğu kentte çatışmalardan zarar gören binalar dikkat çekiyor.
 
Yanmış araçların, yıkılmış evlerin bulunduğu Slavyansk'ta, fabrika ve kiliseler de çatışmalardan zarar görmüş durumda.
 
Su kuyuları önünde uzun kuyruklar
 
Çoğu iş yerinin kapalı olduğu kentte halk, gıda ve temiz içme suyuna erişim konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Çatışmalar nedeniyle şehre dağıtım yapan su hatlarında ağır hasarın oluştuğu Slavyansk'ta halk içme suyunu kuyulardan ya da tankerlerle yapılan dağıtımlardan sağlıyor.
 
Su kuyularının önünde kuyrukların oluştuğu kentte insanlar yanlarında getirdikleri şişelere su dolduruyor. Zaman zaman tankerlerle de halkın yoğun bulunduğu bölgelere su dağıtımı yapılıyor.
 
Elektriksiz günler
 
Sadece birkaç marketin açık kaldığı kentte halk, gıda ihtiyacını kurulan pazarlardan karşılamaya çalışıyor. Bu pazarlarda ancak az sayıda ve çeşitte malzeme bulunabiliyor. Gıda ve su konusunda sıkıntı yaşayan halk, kendilerine yardım edilmesini bekliyor. Çatışmalar nedeniyle elektriğin de verilemediği kentte kalanlar, geceleri fener ve mumlarla aydınlanmaya çalışıyor.
 
Asayişi ayrılıkçılar sağlıyor
 
Kentte asayiş ise Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından sağlanıyor. Terk edilen ev ve iş yerlerinden hırsızlık yapılmasını önlemeye çalışan ayrılıkçılar, halkın bu konudaki şikayetlerini de değerlendiriyor. Ayrılıkçılar, hırsızlıkla suçlananları gözaltına alıyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.