Hangi ilçe en çok parayı neye harcardı

Hangi ilçe en çok parayı neye harcardı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından yürütülen İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi kapsamında sanal bütçe verilen muhtarlar mahallelerinin ihtiyaçlarına göre harcama yapacakları alanları tespit etti.

İÜ tarafından yürütülen İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi kapsamında muhtarlarla yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırma kapsamında kasım ayında İstanbul'da 39 ilçede toplam 700 muhtarla görüşüldü. Yapılan görüşmelerde muhtarlara sanal bir bütçe verilip, belirlenen 10 kategoride mahallelerinin ihtiyaçlarına göre harcama yapacakları alanlar tespit edildi.
700 muhtarın yaptığı değerlendirmeler sonucunda İstanbul'da en fazla eğitime bütçe ayrılması gerektiği ortaya çıktı. Eğitim harcamalarını, sosyal hizmetler, sosyal yardımlar ve sağlık harcamaları izledi.

Muhtarlar kendilerine verilen 100 liralık sanal bütçeyi 10 kategoride dağıttı. Toplu taşıma hizmetleri alanına en fazla bütçe ayıran ilçeler Başakşehir, Esenler ve Adalar olurken, elektrik ve aydınlatma hizmetlerinde Esenyurt, Güngören ve Şişli bütçeden en fazla payı ayırdı.

Diğer hizmet kategorilerinden su ve kanalizasyon alanında Beşiktaş, Kadıköy ve Beykoz bütçeden en fazla payı ayırırken, Büyükçekmece, Çatalca ve Ataşehir harcama önceliğini yol ve kaldırım hizmetleri yönünde kullandı.

Temizlik ve çevre sağlığı hizmetlerine en fazla bütçe ayıran ilçeler Tuzla, Çatalca ve Avcılar iken, park-bahçe ve yeşil alan hizmetlerinde önceliğinin kullanan ilçeler Kadıköy, Şişli ve Bakırköy oldu.

Sultanbeyli eğitim hizmetlerine bütçesinden en fazla pay ayıran ilçe olurken, Bayrampaşa ve Pendik onu izledi. Sağlık hizmetlerinde ise Avcılar, Adalar ve Sultangazi en fazla bütçe ayıran ilçeler olarak sıralandı.

Bahçelievler, Bağcılar ve Eyüp, emniyet ve asayiş hizmetlerine en fazla bütçe ayıran ilçeler olarak yer aldı. Öte yandan sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında bütçesinden en yüksek payı Eyüp, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa ayırdı.

Projenin son aşamasında ilçe karneleri çıkarılacak

Projenin koordinatörlüğünü yürüten İÜ İktisat Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, muhtar araştırmasının sonuçları ile vatandaş karneleri arasında genel olarak bir örtüşmenin ortaya çıktığını belirterek, muhtarların yerel yönetimlerde daha etkin roller üstlenebilmesinin, yerel demokrasiye olumlu katkılar yapacağını ifade etti.
Doç. Dr. Şeker, muhtarların, belediye başkanlarına göre daha ulaşılabilir ve mahallenin sorunlarını tespit etmekte daha etkin olabilmeleri açısından, kent yönetiminde önemli organlar olduğunu anlattı.

Muhtarlık sisteminin dünyadaki birçok ülkeye de örnek olduğunu aktaran Şeker, Türkiye'deki muhtarlık sistemini doktora tezi konusu olarak inceleyen yabancı akademisyenlerin bulunduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Murat Şeker, İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi'nin son aşamasında ilçe karnelerinin detaylı bir şekilde hazırlanacağını ve kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
Bu arada, projenin ilk aşamasının sonuçlarında 4 bin kişiyle yapılan anketlerle vatandaşların yerel düzeydeki kamusal hizmetlerden memnuniyetine yer verilmişti.
Projede, İÜ Maliye Bölümü'nden Prof. Dr. Figen Altuğ, İktisat Sosyolojisi Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Filiz Baloğlu, Ekonometri Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Sema Ulutürk Akman ve Araştırma Görevlisi Hakan Bektaş ile Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Bilal Şinik araştırmacı olarak yer aldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.