Hangi dondurma çeşidi daha sağlıklı

Hangi dondurma çeşidi daha sağlıklı

Diyet yapıyorsunuz ama dondurma yemeden de olmaz mı diyorsunuz? O zaman dondurma çeşitlerini ve içeriklerini bilmenizde fayda var.

Yaz aylarının serinleten lezzeti dondurma, hemen hemen herkesin severek tükettiği bir yaz tatlısı. Sütle yapılan dondurma, bol kalsiyum kaynağıdır ama şişmanlatmayan, kalorisi düşük bir tatlı değildir.

Yiyin ama ölçüyü kaçırmayın
Dondurma tıpkı plaj-deniz-bikini gibi yazın geldiğinin müjdecisidir. Klasik dondurmalar süt, krema, şeker, yumurta sarısı, vanilya ve benzeri pek çok aroma ile hazırlanır. İçine katılan her türlü meyve, çikolata, kuru yemiş parçaları ile sayısız çeşidi olduğundan söz edebiliriz. Soğutularak ve karıştırılarak içeriğinin havalanması sağlanır ve ağızda biraz daha geç eriyen oldukça yaygın tüketilen ve tercih edilen türü ortaya çıkar. Dondurmanın rengi çok parlaksa gıda boyaları ile renklendirilmiş ve muhtemelen de suni olarak tatlandırılmıştır.

İşte dondurma çeşitleri:

Gelato, sorbe, granita ve parfe
Gelato; daha yumuşak yapıya sahiptir. İtalyanlara özgü bir dondurma çeşididir.
Sorbenin kökeni, Osmanlı mutfak kültürüne özgü bir lezzet olarak kabul edilen şerbete dayanmaktadır. Ana malzemesi meyve ve meyve suyu/şurubu olan yaz tatlısıdır.

Granita; meyve püresi ile hazırlanır. Süt ve yumurta içermez, dondurulmuş tatlıların en kolay hazırlanan çeşididir. Sorbeye benzer ama çok daha az şekerlidir.

Parfe, Fransızlara özgü bir sunum tarzıdır. Taze meyve, çikolata parçaları, şeker, yumurta, krema ve bisküvi kırıkları ile hazırlanan, kalorisi daha yüksek olan bir tür soğuk yenen tatlıdır.

Dövme Maraş dondurması da yine bize özgü bir dondurma yapma tekniğidir.

Dondurulmuş yoğurt ile yapılanlar daha az kalorilidir
Dondurulmuş yoğurt ile yapılanlar; yağsız yoğurt ve içeriğindeki aktif ve canlı kültürlerin bulunduğu meyve püreleri ile hazırlanmış lif, mineral, vitamin ve protein içeren dondurmaya göre daha az kalorisi olan seçeneklerdir. Kafe ve pastanelerde servis edilen, nasıl üretildiği konusunda emin olmadığınız, hangi malzemelerin kullanıldığı belirtilmemiş olan açık dondurmalar sağlığımız için risk oluşturur. Dondurmanın kıvamının korunması için -18 C altında saklanmalıdır.

Porsiyonları küçük tutmaya çalışın
Sütle yapılan dondurma, bol kalsiyum kaynağıdır, yiyin ama ölçülü yiyin. Dondurma şişmanlatmayan, kalorisi düşük bir tatlı değildir. Haftada iki kereyi geçmeyin ve aksam üstü saatlerinde ara öğün, kağıt helva, külah benzeri şeyler yerine kasede, ekstra soslar, parça çikolatalar, fıstıklar ilave etmeden tüketmelerini öneriyorum.

Kendinizi kandırmayın
Dondurma içeriğindeki kalsiyum nedeniyle önerilir ama diyet yaparken kendinizi kandırmayın. Kalsiyumu almanın daha az kalori içeren seçenekleri olduğunu unutmamak gerekir. Light tadı altında tatlandırıcı ile yapılan dondurmalara lezzeti artırmak için genellikle daha fazla yağ ilavesi yapılıyor. Yağ içeriği düşük olanlarda ise lezzetini artırmak için daha fazla şeker kullanıyorlar.

Tercihiniz yine de taze meyve ile yapılmış ve doymuş yağ oranı düşük olan olmalı. Üstüne illa bir ilave yapmak istiyorsanız, birkaç parça fındık ile yetinmelisiniz.

kadınvekadın

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.