Hamsi güldürdü palamut üzdü

Hamsi güldürdü palamut üzdü

Denize 1 Eylül 2013'te "vira bismillah" diyerek açılan, 15 Nisan'da ise yasakların başlamasıyla büyük tekneleri dinlendirecek olan balıkçıları av sezonunda az çıkan palamut üzdü, bol çıkan hamsi ise sevindirdi.

Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, hamsinin sezonun ilk günlerde 10 liradan satılmaya başlandığını ancak bol çıkan hamsiyle hızlı bir gerileme yaşayan fiyatların 2 liraya kadar düştüğünü belirtti.

Sezona çok iyi başlayan hamsinin, sonrasında azaldığını hatırlatan Kıyak, "Hamsi bitti, gidiyor derken hamsi bir anda ikinci baharı yaşattı bize. Yaklaşık on gün süren bir hamsi patlaması daha yaşadık. Yine fiyatlar 4 liraya kadar düştü. Vatandaşlar inanamadı, şoklu hamsi olduğunu zannetti. Hayır şoklu hamsi değildi, yeni tutulmuş hamsiydi. Hamsiye bu sezon insanlar doydu. Palamut ise istediğimiz seviyede olmadı. Palamuttan istediğimizi elde edemedik ancak hamsinin bol çıktığı ve yüzümüzü güldürdüğü bir sezon yaşadık" dedi.

"Herkes balığa doydu"

Balıkçı Yaşar Köse ise sezona bol balık olur beklentisiyle başladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"İlk etapta hamsi bol miktarda oldu. Fiyatlar çok düştü ve herkes hamsi yedi, herkes memnun oldu. Bu dönemde Türkiye hamsiye doydu. Hamsi sonrasında palamut bekledik ancak istediğimiz seviyede olmadı. Bir önceki senede palamut çok fazla olmuştu, hamsi yok denecek kadar azdı. Bu sezon palamuttan randıman alamadık ama hamsi bizi doyurdu. Daha sonra mezgit oldu, çinekop da fazla olmadı, lüfer de olmadı. Bu balıklar bizde hayal kırıklığı yarattı ama onların yerine istavrit oldu, kalkan balığı oldu, mezgit oldu bunlar da bizim yüzümüzü güldürdü. Yani bu sene 'balık yiyemedim' diyen yalan konuşur. Hem satıcılar hem tutucular hem de tüketen vatandaşlarımız, herkes balığa doydu."

Yasak sonrası kültür balığı ile devam

Köse, 15 Nisan'da denizlerdeki av yasağıyla sona erecek olan av sezonunun ardından kültür balıkçılığına yöneleceklerini ifade eden Köse, şunları kaydetti:

"Seneye daha verimli bir balık sezonu olması için yasağa tabi ki bağlı kalacağız. Bu saatten sonra kültür balıkçılığı olur, somon olur, alabalık olur, levrek olur, çupra olur, kefalin yasağı yok kefal olur, bu balıklarla yaz aylarını geçireceğiz. Yaz aylarında da insanlar balık tüketme arzusunu, tutkusunu yerine getirecek ve bu şekilde devam edeceğiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.