Hamilelikte aşırı kilo alımına dikkat

Hamilelikte aşırı kilo alımına dikkat

Zirve Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esin Fakılı, beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biri olan gebelik döneminde doğru bilinen yanlışlar nedeniyle bebek ve annenin risk altında olduğunu söyledi.

Gebelikte fazla beslenmenin anne ve bebek sağlığına zarar verdiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esin Fakılı, “Halk arasında gebe kadının iki kişilik yemesi gerektiği fikri oluşmuştur. Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Gebelik süresince alınan aşırı kilolar sezeryan, postmatürasyon gibi anne ve bebek sağlığı için riskli durumlara neden olabilir. Annenin gebelikte yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin sağlıklı doğması ve anne sütü veriminin artmasına neden olmaktadır.” dedi.

HAMİLELİK ÖNCESİ FAZLA KİLOLAR VERİLMELİ

Anne adaylarının hamile kalmadan önce fazla kilolu kişilerin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmeleri açısından kilo vermeleri gerekmeleri gerektiğini vurgulayan Fakılı, anne adaylarının fazla kilolarını vermeden hamile kalmaları durumunda 6 ile 9 kilo alarak hamileliğini tamamlamaları gerektiğini kaydetti.

Fakılı, fazla kilolu olarak hamile kalınmasının preeklampsi ve kronik hipertansiyon yakalanma riskini arttırdığının altını çizerek “Anne adayının fazla kiloyla hamile kalması bebekte iri doğum olasılığı, yüksek obezite riski, anne ve bebekte diyabet riskini arttırıyor. Ayrıca, bebekte beyin, omur, omurilik bozuklukları, karın duvarı, kalp anormallikleri ve daha birçok sağlık problemlerinin görülmesine neden olabilmektedir.” diye konuştu.

Bir ay içinde 3 kilogramdan fazla ağırlık artışı olan anne adaylarının beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Fakılı, “Kilo artışı fazla olan gebeler gerekiyorsa bir uzmana başvurabilirler. Araştırmalar gösteriyorki gebelikleri sırasında 18 kg’ın üstünde kilo alan kadınların bebeklerinin şişman doğma olasılığı, bundan daha az kilo alanlara göre yaklaşık iki kat fazla olmaktadır.” açıklamalarına yer verdi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.