Hamidiye Saat Kulesi restore edilecek

Hamidiye Saat Kulesi restore edilecek

Lübnan’ın Trablus şehrinde bulunan Hamidiye Saat Kulesi ,Trablus Belediyesi Tarihi Eserler Komitesi işbirliğinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından restore edilecek.

TİKA, Lübnan’da ecdat yadigarı eserlerin restorasyonuna yönelik projelerine devam ediyor. Lübnan’da birçok projeye imza atan TİKA, Trablus Belediyesi Tarihi Eserler Komitesi ile işbirliği yaparak Lübnan’ın Trablus şehrinde bulunan Hamidiye Saat Kulesi’nin restorasyonu gerçekleştirecek. Hamidiye Saat Kulesi II. Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan’a hediye edilmiştir. Şehrin sembolü haline gelen saat kulesi geçen zaman içerisinde yıpranmış ve Lübnan iç savaşında da isabet eden kurşunlar nedeniyle binanın duvarları, kapıları ve pencereleri büyük hasar görmüştür. bugün itibari ile bakımsız durumda olan saat kulesi bakım ve restorasyona ihtiyaç duyuyor.

Bu çerçevede TİKA tarafından yapılan değerlendirme neticesinde söz konusu eserin restorasyonunun yapılmasına karar verildi. TİKA Beyrut Koordinatörü Hacı İbrahim Erbir, Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi’nin hem Trablus şehrinin sembolü ve hem de Lübnan’daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olduğu olduğunu belirterek, “Trablus şehrinin tam ortasında yer alan Saat Kulesi Lübnan’da hala ayakta kalmayı başarmış bir kaç eserden biridir. Bu kapsamda TİKA olarak biz bu eserin gelecek nesillere taşınmasını sağlayacağız. Ugulayacağımız proje ile Saat Kulesi için gerekli olan bakım ve yenilemeleri yapacağız” dedi.

Lübnan’da Trablus dendiği zaman akla saat kulesinin geldiğini ifade eden TİKA Beyrut Koordinatörü Erbir, “Hamidiye Saat Kulesi Trablus meydanında yer almaktadır. Kulenin bulunduğu Meydanda hali hazırda Osmanlı dönemi ruhu devam etmektedir. Saat kulesinin yenilenmesi bu ruhu koruyacaktır. Bu kapsamda Lübnan’da ecdadyadigarı eserlerin geleceğe taşınmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.