Halime Hatun Kümbeti turizme kazandırılacak

Halime Hatun Kümbeti turizme kazandırılacak

Gevaş ilçesinde 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti, hazırlanan projeyle turizme kazandırılacak, kümbet yakınındaki yurt yıkılarak başka yere taşınacak.

Gevaş ilçesinde 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti, hazırlanan projeyle turizme kazandırılacak.
 
Melik İzzeddin tarafından kızı Halime Hatun için yaptırılan ve her yıl yerli yabancı birçok turistin ziyaret ettiği kümbet, Van Valiliği, Gevaş Kaymakamlığı, Gevaş Belediye Başkanlığı, Röleve Müdürlüğü ve Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Bölge Koordinatörlüğü tarafından yürütülecek projeyle eski ihtişamlı görüntüsüne kavuşturulacak.
 
Projeyle kümbetin çevresinde bulunan Selçuklu Mezarlığı'nın da restore edilerek ziyaretçilerin rahat gezebilmesi için seyir güzergahlarının kurulması hedeflenirken, kümbetin arkasına 2007 yılında yaptırılan ve tarihi yapının siluetine zarar verdiği ileri sürülen yurt binasının da yıkılarak başka bir alana taşınacağı bildirildi.
 
"Turistlerin daha rahat ortamda ziyaretini sağlayacağız"
 
Halime Hatun Kümbeti'nin turizme kazandırılmasını sağlayacak projeyi hazırlayan ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk, kümbetin çevresinde 750 mezarın bulunduğuna dikkati çekerek, tüm alanı kapsayan bir çalışmanın yürütüleceğini vurguladı.
 
Öztürk, havaların ısınmasıyla başlayacak çalışmaları aynı yıl içinde tamamlamayı amaçladıklarını belirterek, "Bu alanda mezarların yeniden ortaya çıkarılmasının yanı sıra ziyaretçiler için de ahşaptan yapılmış seyir güzergahları oluşturacağız. Bununla ilgili hazırlıkları yapıyoruz. Aynı zamanda alanda bir de bilimsel kazılarımız olacak. Yine mezarlığın önündeki mezbelelik alan da temizlenerek ziyaretçilerin daha sağlıklı hizmet almasını sağlayacak yeni mekanlar oluşturulacak. Çalışmaların tamamlanmasının ardından çok önemli tarihi bir mekan turizme kazandırılacak."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.