Halil İnalcık: 'Osmanlı geri dönüyor' demişti

Halil İnalcık: 'Osmanlı geri dönüyor' demişti

Geçtiğimiz günlerde vefat eden dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık, "Osmanlı geri dönüyoır" demişti.

Risale Haber-Haber Merkezi

Mustafa Armağan'ın Yeni Şafak'ta yazdığına göre İnalcık şöyle demişti: "Rusya'dan kalkan Suriye uçağının indirilip aranması nereden nereye geldiğimizin ispatıdır. Tarihimizde böyle bir hadise olmamıştır. Eskiden olsa buna cesaret edemezdik. Rusya'ya karşı bu derece cesur davranmamız bir ilktir. Mustafa Bey, Osmanlı geri dönüyor. Bunu her geçen gün biraz daha iyi anlıyorum."

İnalcıkla ilgili duygularını kaleme alan Armağan, yazısını şöyle sürdürdü:

Moskova'dan kalkıp Türk hava sahasından geçerek Suriye'ye giden uçağı indirişimizin tarihi 11 Ekim 2012 olduğuna göre Halil İnalcık hocayı müteakip günlerde aramış olacağım. Konuşmamızın bir yerinde lafı bu mevzuya getirmiş ve “Osmanlı geri dönüyor" demişti.

Bu sözleri duyar duymaz kendisiyle bir röportaj yaparak bu düşüncelerini kamuoyuna duyurmak istediğimi söyledim. Tabii ki dedi ve randevulaştık ama bir süre sonra rahatsızlanınca projemiz akim kaldı. Söyleşiyi gerçekleştirmiş olsaydık Derin Tarih'te kapak yapacaktık. Nasip değilmiş.

Diyeceğim o ki, 25 Temmuz günü Hakk'a yürüyen Halil İnalcık'ın içinde bir başka Halil İnalcık vardı. O da vatan ve millet aşkıyla çarpan bir kalp ve Osmanlı'nın Cumhuriyet şekline intikaline rağmen genetik veya kültürel olarak devam ettiği, silinmediği yolunda kesin kanaat sahibi bir münevverdi. Biz o kalın, tuğla gibi kitapların altından bu “münevver Halil İnalcık"ı bulup çıkarmalıyız işte.

Derin Tarih'in ilk sayısında yazısı çıkmış ve dergi danışma kurulumuzda isminin yer almasına izin vermişti. Ancak “Atatürk'ten kafatası dersleri" başlıklı kapağımız üzerine arayıp bu konuda bizim gibi düşünmediğini ve isminin çıkarılmasını istedi. “Benim Atatürk'e bakışım sizinkinden farklı" dedi. Biz de saygı duyduk.

Gerçekten de merhum Halil İnalcık'ın İnkılap Tarihi alanındaki fikirleriyle uyuşmamız kabil değildi ama bu görüş farklılığı dostluğumuza engel olmadı. 

Yazının tamamı için tıklayınız

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.