Halep'te, her 10 bin kişiye 1 doktor düşüyor

Halep'te, her 10 bin kişiye 1 doktor düşüyor

Her 10 bin kişi için biz sadece bir doktora sahibiz. Uluslararası anlaşmalara göre savaş döneminde 700 hastaya 1 doktor verilmesi söylenir

Uluslararası Organizasyon Sosyal Sağlık ve Medikal Derneği (UOSSM) Uluslararası Yöneticisi Dr. Zedoun Al Zoebi, Suriye'de yaşanan iç savaşın en çok Halep kentinde etkili olduğunu, 10 bin kişiye 1 doktor düştüğünü söyledi.

Gaziantep'teki dernek binasında; 'Halep'te Medikal Altyapı Krizi' başlığı altında düzenlenen toplantıya, Zoebi'nin yanı sıra UOSSM ABD Yöneticisi Dr. Khaula Sawah da katıldı. Halep'te yaşanan çatışmaların giderek şiddetlendiğini söyleyen Zoebi şöyle konuştu:

"Bugünlerde Halep'te yaşanan şeyler kabul edilebilir şeyler değil. Bugüne kadar görmediğimiz şeyler oluyor orada. Güvenlik koridoru istiyoruz ve bunun bir gidiş ve geliş olarak 2 koridor şeklinde olmasını istiyoruz. Sivil halka ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik hava saldırılarının durmasını bekliyoruz. Bizim istediğimiz çok acil olarak hava jetlerinin sivil halka olan saldırılarını durdurması. Halep'te ki 250 bin insan sadece 30 doktora sahip şu anda. Bu bizim doktorlarımızın sadece yüzde 25'i. Halep'te cennet dışında bir tek güvenli yer yok şu anda. Bütün hastanelerde faaliyet durduruldu. Her 10 bin kişi için biz sadece bir doktora sahibiz. Uluslararası anlaşmalara göre savaş döneminde 700 hastaya 1 doktor verilmesi söylenir. Biz ise şu anda ateşkes olmasına rağmen 10 bin hastaya 1 doktor bulabiliyoruz."

Sawah ise kendi sağlık çalışanlarını koruyamadıklarını anlatarak, "20 Eylül'de biz 4 çalışanımızı kaybettik, bunlar hava saldırısında öldüler. Ambulanslarımız yaralılar için olay yerine giderken, 2 ambulansımızı jetler hava saldırısıyla yok ettiler. Bu saldırıda 2 şoförümüz ve 2 hemşiremiz hayatını kaybetti. Ağır yaralı bir hemşiremizi Türkiye'ye götürmek zorunda kaldık ve o da bir süre sonra yaşamını yitirdi. Biz şu anda kendi sağlık çalışanlarımızı bile koruyamıyoruz" dedi.

dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.