Halep’e varil bombaları yağıyor

Halep’e varil bombaları yağıyor

En kısa sürede Halep’i ele geçirmek isteyen Esed rejimi, şehre helikopterle varil bombaları yağdırıyor.

Nokta hedeflere yönelik kullanılamayan bombalar, vurdukları pazaryerleri ve evlerde büyük can kaybına ve yıkıma sebep oluyor. Muhalifler ve rejim güçleri, şehirde sokak sokak çarpışıyor.
 
qSuriye’de devam eden iç savaşın sona ermesi için Cenevre’de yapılan ikinci zirveden de sonuç çıkmazken, Esed güçlerinin Halep’e yönelik bombardımanları sürüyor. Şehirde muhaliflerin kontrolündeki bölgelere özellikle helikopterlerden atılan varil bombaları çok sayıda can kaybına yol açıyor. Nokta hedeflere yönelik kullanılamayan varil bombaları, düştükleri yerlerde büyük zarara ve sivil kayıplarına neden oluyor. Dün gerçekleşen saldırılarda sadece bir arabayı vuran varil bombası, bir aileden 13 kişinin ölümüne neden oldu.
 
Rejim güçleri, son haftalarda Halep’i muhaliflerden temizlemek için başlattıkları büyük saldırılara ise hız kesmeden devam ediyor. Bir kısmı muhaliflerin, diğer kısmı ise rejimin kontrolünde olan şehirde taraflar sokak sokak savaşıyor. Üç yıla yakın süredir devam eden savaşta tamamen yıkıntıya dönen Halep’i terk edemeyen siviller ise pazar yerlerini ve evleri hedef alan bombardımanların yanı sıra gıda ve ilaç gibi hayati ihtiyaçların yokluğuna karşı da mücadele veriyor.
 
Savaştan önce ülkenin en büyük şehri olan Halep’teki dram, Cenevre’de muhalif ve rejim temsilcilerini bir araya getiren görüşmelerde de gündeme geldi. Muhaliflerin heyetinde yer alan Rami Cerrah, rejimin sivil yerleşim yerlerinde varil bombası kullanmasını eleştirerek El Kaide bağlantılı grupların karargâhlarının neden bombalanmadığını sorguladı. İnsan hakları kuruluşları da, Cenevre’de müzakerelerin sürdüğü bir hafta boyunca ülke genelindeki çatışmalarda 430’u sivil olmak 1.900 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakamlar, taraflar müzakere masasındayken ülkede savaşın hız kesmeden devam ettiğini ortaya koydu. Ölü sayısının 150 bini bulduğu ülkeden kaçan 2 milyon kişi de komşu ülkelere sığındı.
 
Öte yandan, rejim güçlerinin kuşatması altında Filistinli mültecilerin mahsur kaldığı Yermuk kampından sivillerin tahliyesine başlanıldı. Kampta kontrolü elinde bulunduran ve Esed rejimi karşıtı olan Filistinli gruplar, Suriye Kızılayı ile anlaşarak kamptan şimdiye kadar yüzlerce Filistinlinin tahliyesini sağladı. Şam yakınlarındaki Yermuk kampında insanlar açlıktan ölmeye başlamışlardı.
 
Suriye’de son Türkmen ‘kale’si de düştü
 
Terör örgütü El Kaide’nin Suriye’deki kolu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Türkmenlerin hâkimiyeti altında bulundurduğu tek nokta olan Halep’e bağlı Çobanbeyli kasabasını ele geçirdi. Katliam korkusu yaşayan binlerce Suriyeli Türkmen Türkiye’ye sığınmak üzere sınıra akın ediyor.
 
Suriyeli muhalif kaynaklardan alınan bilgilere göre, dün saat 21.00 itibarıyla Çobanbeyli kent merkezinin tamamen El Kaide militanlarının eline geçtiği belirtildi. Silahlarını bırakmak istemeyen muhalif savaşçıların civardaki köylere sığındığı öğrenildi. Çobanbeyli’nin önemi Türkmen kenti olmasının yanı sıra Azzez ve Rakka arasında bağlantı yolu arasında bulunmasından geliyor. Ayrıca şehirde Esed rejiminin üst düzey general, subay ve sivil yöneticilerinin de bulunduğu bin 500 kişilik cezaevi de bulunuyor. Kentin El Kaide’nin eline geçmesiyle Türkiye sınırının yaklaşık 400 kilometrelik bölümü El Kaide’nin kontrolü altına geçti. Dün geceden itibaren şehre yüzlerce tank ve top mermisi düştü. Kentte, 50 Türkmen savaşçının hayatını kaybettiği öğrenildi. El Kaide militanları Suriyeli Türkmenleri hem ÖSO’ya destek vermesi hem de Türkiye yanlısı olmaları nedeniyle kâfir ilan ediyor. Bu nedenle Suriyeli birçok Türkmen erkek, El Kaide militanlarınca infaz ediliyor. Suriyeli Türkmen kızlar ise El Kaide militanlarıyla evlendirilmeye zorlanıyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.