Halep keçisi doğurganlığı ve süt verimiyle yetiştiricini memnun ediyor

Halep keçisi doğurganlığı ve süt verimiyle yetiştiricini memnun ediyor

Halep keçisi ırkı bir batında üçüz doğurması ve günlük 5 litre süt vermesiyle yetiştiricisi memnun ediyor.

Keçi peyniri üreticileri süt verimiliği nedeniyle Halep ırkını beslemeyi tercih ediyor. Halep keçisi yetiştirici Yusuf Baştuğ, Sarıkız ismini verdikleri Halep ırkı keçilerinin 4 yıldır üçüz doğurduğunu söyledi. Sarıkız'un bu senede üçüz doğurduğunu belirten Baştuğ, üçüz dünyaya gelen yavrulara 'Başat', Karacan' ve Aypak' isimlerini verdiklerini kaydetti.

Sarıkız'ın yavrularını emzirdikten sonra günlük ortalama 5 litre süt verdiğini belirten Baştuğ, sütü keçi peyniri yapan mandıraya verdiğini söyledi. Baştuğ, "Halep keçisi üçüz doğurması ve günlük 5 litre süt vermesiyle bereketli bir hayvan. Beş anaç keçimiz var, hepsi de üçüz doğuruyor. Anaç keçi isteğinde bulunan çok kişi oldu." diye konuştu.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Evrenseki beldesinde Rani Çiftçiliği'nin Sahibi Yılmaz Sezer ise Halep ırkı keçilerin süt verimiliği ve bir batında üçüz ve dördüz yavrulamalarıyla ünlü olduğunu söyledi. Halep ve diğer keçi sütlerinden yaptıkları keçi peynirlerinin büyük çoğunluğunu Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini belirten Sezer, "Keçilere ellerimle ot ve yem verince bütün yorgunluğum gidiyor. Keçi sütü peynirine ilgi her geçen gün artıyor." dedi.

Veteriner hekim Arif Kökçam da keçi sütünün inek sütüne göre yağlı olduğunu söyledi. Kökçam, inek sütünde yağ oranı yüzde 3 iken, keçi sütünde bu oranın yüzde 7 olduğunu, içiminin yanı sıra genelde peynirinin yapıldığını kaydetti.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ilçede 140 bin küçük baş hayvan bulunuyor. Bunun 75 binini koyun, 65 binini keçi oluşturuyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.