Halep düşse bile, bu savaşın temel karışıklığını değiştirmeyecek

Halep düşse bile, bu savaşın temel karışıklığını değiştirmeyecek

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Halep düşse bile, bu savaşın temel karışıklığını değiştirmeyecek. Esed Halep'i alsa savaş bitecek mi? Hayır. Esed ülkeyi bir araya getirebilecek mi? Hayır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John KerryHalep düşse bile Suriye'deki savaş ve şiddetin sona ermeyeceğini belirterek, "Umudum, Ruslarla devam eden görüşmelerimizde onların, Halep'i tamamen yok etme isteğini artırmak yerine masaya gelmenin, müzakere etmenin zorunluluğunu anlamalarını sağlamak." dedi. 

Kerry, ocak ayında görevi teslim etmeden önce son kez katıldığı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. ABD yönetimindeki değişikliğin, ülkesinin NATO'ya olan yükümlülüklerini değiştirmeyeceğini vurgulayan Kerry, ittifaka olan taahhütlerinin parti siyasetinin ötesinde olduğunu söyledi. 

Halep'teki durum ve barış görüşmelerine ilişkin soru üzerine Kerry, "Sahadaki savaşçılar biz değil, onlar. Tercihlerini yapmak zorundalar. Halep'i kurtarmak için insanların tahliye edilmesine dönük tartışmalar vardı. Ancak şu ana kadar bunun nasıl olabileceği, insanların nasıl tahliye edilebilecekleri ya da nasıl korunabileceklerine dair bir anlaşmaya varılamadı." diye konuştu. 

Masaya gelinmesi için bir yol bulmaya çalıştıklarını ancak her iki tarafın da isteksiz olduğunu ifade eden Kerry, Beşşar Esed'in hiçbir zaman savaşa ara vermediğini ve savaşı sona erdirecek görüşmelerde yer alma isteğini hiçbir zaman göstermediğini söyledi. 

"Halep ile değil siyasi çözümle bir bir ilgisi var"

Rusya'nın Esed'in masaya gelmeye ve müzakerelerde bulunmaya hazır olduğunu söylediğini aktaran Kerry, bunun sınanmaya tabi tutulmasından yana olduğunu ifade etti. 

Cenevre'de müzakerelerde bulunulup, siyasi bir anlaşmaya varılması gerektiğini dile getiren Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Çünkü Halep düşse bile, bu savaşın temel karışıklığını değiştirmeyecek. Esed Halep'i alsa savaş bitecek mi? Hayır. Esed ülkeyi bir araya getirebilecek mi? Hayır. Halep'teki insanlar savaşmaya, kendilerini havaya uçurmaya, bomba yüklü araçlarla saldırı düzenlemeye, intihar yelekleri giymeye devam edecek mi? Evet. Savaş devam edecek. Şiddet devam edecek. Suriye yeniden inşa edilecekse bunu Esed tek başına mı yapacak? Cevap, hayır. Bir araya gelmek isteyen uluslararası toplumun katkısıyla 100 milyarlarca dolarlık bir desteğe ihtiyaç var. Uluslarası toplumun bu konuda bir araya gelmesinin Halep ile değil, siyasi çözümle bir bir ilgisi var."

Kerry ile Lavrov Hamburg'ta görüşecek 

Rusya ile konuya ilişkin görüşmelerde bulunacağını söyleyen Kerry, "Umudum, Ruslarla devam eden görüşmelerimizde onların, Halep'i tamamen yok etme isteğini artırmak yerine masaya gelmenin, müzakere etmenin zorunluluğunu anlamalarını sağlamak." dedi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Hamburg'ta yapılacak AGİT Bakanlar Konseyi Toplantısı sırasında bir araya geleceğini bildiren Kerry, bir çözüm yolu bulunup bulunamacağına ilişkin görüşmelerde bulunacağını kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.