Haldun, Kutup ve Bediüzzaman Asya yüzyılını söylemişti

Haldun, Kutup ve Bediüzzaman Asya yüzyılını söylemişti

İktisatçı Cemil Ertem, büyük kuramcı Andre Gunder Frank'dan yıllar önceki isimleri hatırlattı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
İktisatçı Cemil Ertem, İbn-i Haldun, Seyyid Kutup ve Bediüzzaman’ın batılı bilim adamlarından çok önce Asya yüzyılına dair tespitte bulunduklarını söyledi.
 
Büyük kuramcı Andre Gunder Frank’ın 23 Nisan 2005'te öldüğünü hatırlatan Ertem, Star'daki yazısında Frank'ın Re-Orient adlı kitabında içinde bulunduğumuz yüzyılı Asya yüzyılı olarak nitelediğini, Avrupa’nın şimdi biten ‘yanlış’ tarihini, Asya’nın sırtında nasıl yükseldiğini ve bundan sonra da Asya’nın nasıl yukarı çıkacağını anlattığını belirtti.
 
Bu tespitleri çok daha önceden İbn-i Haldun, Seyyid Kutup ve Bediüzzaman’ın yaptığına dikkat çeken Ertem, "Frank’ın ölmeden 10 yıl önce, 20. yüzyılın son yıllarında eriştiği gerçeğe, İslam dünyasında İbn-i Haldun’dan, Seyyid Kutup’a ve Bediüzzaman’a değin, dönemine ve bundan sonraki bütün insanlık zamanlarına damgasını vurmuş/vuracak alimler zaten ulaşmışlardı. Ama insanlığın tarihi, şu ana dek, Frank’ın dediği gibi, Avrupa’nın sokak lambalarını ışığı altında yazılmıştı ve böyle olunca bu silik, sarı bir ışığın ‘aydınlattığı’ tarihti ve dolayısıyla resmi ve yanlıştı" dedi.
 
"Bütün bildiklerinizi unutun!" diyen Ertem, yazısını şöyle sürdürdü:
 
"Aslında ‘gerçek’ aydınlatılmamamıştı. Şimdi ise Doğu’dan doğan güneşin aydınlığında yeni bir tarih yazıyoruz.  Artık yalnız gerçekleri haykırmayacağız; gerçekleri bulacağız ve bu gerçeğin hakkı neyse o olacak.
 
O halde tam şimdi, bugün bütün bildiklerinizi unutun... Daha çocukken ezberletilen bütün yanlış bilgileri silin hafızanızdan... Eğer silmezsiniz, şu çok açık ki, hayatınızı zır cahil olarak tamamlarsınız. Şunu da ilave edeyim, kızgın bir cahil olursunuz; çünkü size öğretilenlere göre gerçekleşmesi gerekenlerin, olmasını beklediklerinizin olmadığını görürsünüz.
 
Asya çağı, doğunun yükselişi ve ve batıyı yakalaması olduğu kadar, doğu ülkelerinde yerleşik, egemen batılı sınıf ve yapıların yönetsel olarak geriye gitmeleri ve bu ülkelerin yoksul sınıflarının, ülke yönetimlerinde söz sahibi olması sürecidir de... Bu durum,  doğu toplumlarında en aşağıdan  yukarıya doğru hızlı bir akışkanlığa yol açıyor. Gelişmekte olan Asya’dan başlayarak yeni bir orta sınıfın ortaya çıktığına şahit oluyoruz.
 
Şimdi bu teorik bir tespit değildir, şu ülkede her fırsatta, her siyasi ve ekonomik olayda ispatlanan, doğrulanan bir tespittir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.