Hakkari'den Arap ülkelerine ihracat!

Hakkari'den Arap ülkelerine ihracat!

Hakkari’de, kırk kişinin istihdam edildiği tekstil fabrikasında üretilen tişörtlerin Arap ülkelerine ihraç edildiği belirtildi.

Çözüm süreci ile birlikte Biçer Mahallesi Eski Hisaş İplik Sanayi Sitesinde 40 kadının istihdam edildiği bir tekstil fabrikası üretime başladı. İşsizliğin her geçen gün arttığı Hakkari’de, iş bulan kadınlar kendilerini şanslı sayıyor. Tekstil fabrikasında çalışmanın mutluluğunu yaşayan kadınlar, fabrikanın kendilerine umut kapısı olduğunu söyledi. 

Hakkari’de 35 yıldır esnaflık yapan İsmail Çatal, ürettikleri ürünleri Arap ülkelerine ihracat ettiklerini söyledi. İlk mesleğinin terzilik ve tekstil üzerine olduğunu dile getiren Çatal, “Yaklaşık bir yıl önce ‘Fam Tekstil’ fabrikasını kurdum. Ancak, ekonomik krizden dolayı iki ay önce üretime geçebildik. Hakkari Valiliğine Eski Hisaş dediğimiz bu yerin onarılmasını talep ettim. Bu fabrikayı bir yıldır devraldım. Burada ürettiğimiz ürün Arap ülkelerine gidiyor. Burada erkek tişörtü üzerine çalışıyoruz. Atölyemizde birkaç ay daha fason yapmayı düşünüyoruz ve mevcut komşu ülkelerimize işletme sermayesini bulabilirsek, kendi markamızı oluşturup ihracatımızı yapmayı düşünüyoruz” dedi.

“BİZE AĞABEYLİK YAPACAK FİRMA VE DEVLET DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”

Hakkari’nin en çok işsiz olduğu illerin başında yer aldığını ifade eden Çatal, “Hakkari’de istihdamı sağlamak çerçevesinde İstanbul’da bize ağabeylik yapan bazı firmaların destek sunmalarını bekliyoruz. Hatta birlikte bu işi götürmeyi de talep ediyoruz. Buraya devletin desteğini istiyoruz. Ne devlet ne bir ajanstan destek almış değiliz, kendi imkanlarımızla bu atölyeyi kurduk. Kendi öz sermayemizle kurduk” diye konuştu.

“SERMAYE SIKINTISI YAŞIYORUZ”

İşi yürüyebilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğunu söyleyen Çatal, “Burada işletme sermaye sıkıntısı yaşıyoruz ve bu işletme sermayesini de yine ipotek verme kaydı ile hibe istememe çerçevesinde düşünüyoruz. Geri ödemeli bir işletme sermayesini biraz uzun vadeli bulabilirsek mevcut komşu ülkelerden faydalanacağımız ve istihdamın da artırılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tekstil fabrikasında iki aydır çalışan Leyla Dayan da, makinelerin birçoğunu öğrendiğini belirterek “Böyle yerlerin daha çok açılmasını isterim. Çünkü işsiz kardeşlerimiz çok. Hepsinin de meslek öğrenmesini isterim. Ailelerine destek olmaları için böyle yerlerin açılması önemlidir. Burada günümüz çok güzel geçiyor. Hem eğleniyor hem de işimizi en güzel biçimde yapıyoruz. İş adamlarından böyle yerlerin artmasını istiyorum” dedi. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.