Hakkari kilimlerine ilgi artıyor

Hakkari kilimlerine ilgi artıyor

Genç kızların, doğadan toplanan bitkilerle renklendirdikleri aşk, sevgi, kültür ve alın terlerini katarak hayat verdiği Hakkari kilimleri, büyük ilgi görüyor.

Asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılan, kendine özgü renk ve 28 farklı motifle dokunan Hakkari kilimleri, rengini doğadan toplanan bitkilerden alıyor. 

İlk olarak yazın koyun kırpma şenliklerinde elde edilen yünlerin ipliğe dönüştürülmesiyle hikayesi başlayan kilimler, daha sonra ceviz kabuğu, nane otu ve çeşitli bitki köklerinin karışımıyla çeşitli renklere boyanıyor. 

Farklı renk ve tonlara bürünen ipliklerin, atölyelerde ve evlerdeki tezgahlarda, genç kızların maharetli ellerinde aylarca işlenmesiyle son halini alan kilimler, daha sonra satışa sunulmak üzere mağazalarda görücüye çıkıyor.

Evinin alt katında kilim atölyesi açan Abdulkadir Garipgazioğlu, kilim üretiminin çok zahmetli ve zor koşullarda yapıldığını belirtti.

Garipgazioğlu, "Kilimin üretim aşaması yünden başlıyor. Yünler yıkanarak sağlıklı bir ürün haline getiriliyor. Bunun için çeşitli yıkama aşamalarından geçiriliyor. İplerini kendimiz boyayarak ve saf sularda duruluyoruz. Doğadaki çiçek ve bitkilerden iplere renk veriyoruz. Kimyasal ya da asit boyalar kullanmıyoruz. Tamamen doğal bitki ve çiçeklerin köklerini kullanıyoruz" diye konuştu.
Bu sanatın devamının gelmesi ve korunması gerektiğini belirten Garipgazioğlu, insanların teknolojik ürünlere rağbet ettiğini ve kilim dokumanın yok olmayla yüz yüze kaldığını bildirdi.
İnsanların artık kültüre pek fazla önem vermediğine de değinen Garipgazioğlu, "El emeği göz nuru olan kültüre sahip çıkılmıyor. Teknolojik ürünlere rağbet ediliyor. Kilimlerin piyasa satışı giderek azaldı. Bizim gibi kültürü ve el emeğini sahiplenen insanlar zorluk yaşıyor. Her geçen gün bu sanat gittikçe ölüyor" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.