Hakim'den davacıya: Başörtülü avukatını değiştir

Hakim'den davacıya: Başörtülü avukatını değiştir

Danıştay’ın başörtüsü yasağını kaldıran kararlarına rağmen mahkemelerdeki yasakçı zihniyet devam ediyor

İstanbul Anadolu 1. Asliye Hukuk Hakimi Naciye Füsun Çağlar, Danıştay’ın bu konudaki kararını yok sayan bir uygulamaya imza attı. Duruşmaya başörtüsü ile katılan davacı vekili avukat Kurbet Alim, Hâkime Çağlar’ın tepkisiyle karşılaştı.

Duruşmayı başlatan Naciye Füsun Çağlar, tutanağa, “Davacı vekiline, duruşmaya türbanla girilmemesi hususunda ihtarat yapıldı.” ifadelerini yazdırdı. Bunun üzerine avukat Kurbet Alim, duruşmaya Danıştay kararı doğrultusunda başörtülü girdiğini açıkladı.

Duruşmaya başörtülü girilemeyeceğini ileri süren Hâkime Çağlar, tutanağa, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 90. maddesi gereğince iç hukuk ile milletler hukuku arasında bir çelişki olduğu takdirde milletler arası hukukun uygulanması gerekeceğinden ve her ne kadar Danıştay tarafından bu yönde karar verilmiş ise de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) istikrar kazanmış 2005 tarihli içtihatları uyarınca duruşmaya türbanlı girilemeyeceğinden yargılanmanın durdurulmasına.” ifadelerini geçti.

Bununla da yetinmeyen Hâkime Çağlar, bu durumun davacıya bildirilmesini ve davacının bir sonraki celsede kendisine başka bir vekil bulması uyarısında bulunulmasını kararlaştırdı.

Zaman