Hafız olmakta engel tanımıyorlar

Hafız olmakta engel tanımıyorlar

Gazze'de işitme ve görme engelli çocuklar Kur'an-ı Kerim'i işaret dili ve körler alfabesi yardımıyla ezberliyor

AA ekibi, Gazze'de işitme ve ve görme engellilere Kur'an-ı Kerim eğitimi projesini hayata geçiren Kur'an-ı Kerim ve Sünnet Derneği'nin çalışmalarını görüntüledi.

Proje kapsamında 12-18 yaşları arasındaki görme ve işitme engelli çocuklara Kur'an-ı Kerim eğitimi veriliyor. Görme engelliler Braille alfabesi ile hazırlanan Kur'an-ı Kerim'lerle, işitme engelliler ise derslerde işaret diliyle ayetleri açıklayan videolar gösterilerek destekleniyor.

İşitme engelli Ahmed Duheyr (17) işaret diliyle "Kur'an ezberlemenin hayalini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu" belirterek, işitme engellilerin tek başlarına kelimeleri anlamalarının da çok zor olduğunu kaydetti.

Projeye katılan Besniye Hüseyin (16) ise "Bu proje benim Kur'an-ı Kerim'i anlamamı kolaylaştırdı. Kelimeleri sağlıklı kimseler gibi kullanamıyoruz. Bu nedenle manalarını anlamakta zorlanıyoruz. Ancak burada bize anlamlarını açıklıyorlar ve bizim için anlamak kolaylaşıyor" dedi.

Derneğe bağlı camide, Braille alfabesi ile hazırlanan Kur'an-ı Kerim'i okuyan Erva Dahir (16), ezber yaparken ses kayıtlarının yeterli olmadığını ifade ederek, "Bu projeye dahil olduğumda, körler alfabesi ile hazırlanan kendime özel mushafım oldu. Bu mushaf ezberlerimi kolaylaştırıyor. Kısa sürede 9 cüz ezberledim" diye konuştu.

Derneğin Müdürü Mahmud Has, bu projenin çok sayıda engellinin hayallerini gerçekleştirdiğini ifade ederek, 2013'te başlatılan bu projeden faydalanan öğrenci sayısının yaklaşık 100'e ulaştığını, merkezlerde temel dini bilgilerin de verildiğini kaydetti.

Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre, Gazze'de işitme engelli 2 bin 223, görme engelli 6 bin 905 kişi bulunuyor.  

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.