Hadis demeti

Nübüvvet bahçesinin en başta düşünüleni, hatta kainatın O'nun için yaratıldığı Peygamberimize (s.a.v) hamdolsun.

O gül-ü Muhammedi'dir. Güllerin gülüdür. Kainatın sevgi dili, sembolü, nişanesi olan gülle tavsif edilmiştir.

O'nun güllerinden koklamak, her müminin en büyük arzusudur.

Ama nasıl olacak?

Gayet kolay, her gün O'nun güllerinden bir kaç tanesini koklayabiliriz, kokusunu alabiliriz. İçimize çekebiliriz reyyan iklimde.

İşte bu ilimle mümkün. Okumakla mümkün.

Her gün hadis okumalarıyla. Bir kaç hadisi ve manasını okuyarak, içimizde anlamlandırarak, kendimize kılavuzluk yapacak bir hassasiyetle hissederek.

Hayat rehberimizin kılavuz fikirleri, hayatındaki tatbikatlar, olaylar karşısındaki tavrı, ifade biçimi, duruşu, yürüyüşü, konuşması, mücadelesi, diyalogu, sabrı, sevgisi, hüznü, sevinci, yemesi, içmesi, aile hayatı, ibadetleri, arkadaşlıkları, teşvikleri, meşakkatleri... Hepsi birer ölçü veriyor hayatımıza.

Kendimize ayet nakşetsek, hadis dokusak ve risale ile tefekkürünü yakalasak, o kadar muhkem birer hüküm kaidesi ortay çıkar ki, kopmaz halat olur.

Şimdi siret-i nebi, siyer-i nebi ile anlaşılmasının zamanı. O ne demişse, aynen öyle bir davranış kalıbında rol modelliğini kabul ederek bir numune-i imtisal olarak beşeriyete sunmak, nefsimizde hazm etmek ve ona göre hayat pusulamızı seçmek ve rotamızı ona göre belirlemek zorundayız.
Sahabileri birer yıldız, hadisleri birer deniz feneri yapan, yolumuzu aydınlatan ve nurlandırıp doğru istikamette ilerleten sır ancak sünnet çizgisi olabilir.

İnanılmaz bir rahatlık veriyor. Şaşmaz ve şaşırtmaz bir kılavuzluk alıyorsunuz.

Bunları düşünmek, dünyamıza modellemek, içine girmek, gittikçe sarıldığını ve kuşatıldığını hissetmek, yaşamak ve yaşatmak, fevkalade bir yalınlık ve safiyet kazandırmaktadır.

Özellikle ümmetin fesadı zamanında nurani huzmeleri, yol gösterici işaretlere ve optik okumalarla hakikati deşifre eden ve önümüze koyan kayıtlara ihtiyacımız var

Bu kayıt, peygamberimizin hadisleridir. Onu besleyen ve belirleyen ayetlerdir.

Hadis okumalarını zevk haline getirme nimetini Allah bizlere bahşetsin inşaallah.

Her cümlesi anlam itibariyle bir hadisin tercümesi olan ve hadis döşemeleri ile dolu  risaleleri bu nazarla okumanın getireceği zevk-i ruhani ve seyr-i enfüsi, hüşyar kalplere yeni ilhamlar, müdakkik akıllara da yeni yol haritaları verir.

Ramazan bereketine bu yolculuğa çıkıp devam edilebilir. Bu duayla uyanmak ne güzel.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum