Hacılara yüksek ateş uyarısı

Hacılara yüksek ateş uyarısı

MERS-CoV'a karşı özellikle Hac dönüşünün ardından 15 gün içerisinde yüksek ateş şikayeti olan hacıların, dikkatli olması isteniyor.

Dünyayı sarsan Corona virüsünün neden olduğu SARS'ın ardından, aynı virüsün yol açtığı Ortadoğu Solunum Sendromu'na (MERS-CoV'a) karşı özellikle Hacılar dikkatli olması isteniyor.
 
Hac dönüşünün ardından 15 gün içerisinde yüksek ateş şikayeti olan hacıların, en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği uyarısında bulunuluyor.
 
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal,  Corona virüsüne bağlı MERS'in (Middle East Respiratory Syndrome-Orta Doğu Solunum Sendromu) son dönemlerde sağlık açısından gündemi meşgul ettiğini söyledi.
 
Ünal, Corona virüsü ile tanışıklığının yeni olmadığını, daha önce yine aynı virüsün neden olduğu SARS'ın çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını anımsatarak, bu virüslere karşı alınacak önlemlerin tüm dünyada bilim insanlarınca tartışıldığını, korunma ve tedavi yollarına yönelik çalışmaların yapıldığını anlattı.
 
Corona virüsüne bağlı gelişen bir diğer hastalığın da üst solunum enfeksiyonuna yol açan MERS-CoV olduğuna işaret eden Ünal, son dönemde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı Ortadoğu ülkelerinde sıkça görüldüğü için hastalığa Orta Doğu Solunum Sendromu denildiğini belirtti.
 
Ünal, MERS-CoV'un halsizlik, hapşırık, üst solunum yolu enfeksiyonu, öksürük, ateş ve burun akıntısı ile başladığını, ardından öksürüğün ilerleyerek balgama ve zatürreye dönüşerek akciğer yetmezliği tablosuyla ölüme yol açtığını bildirdi.
 
Hac dönüşlerinin yoğunlaşmaya başladığına işaret eden Ünal, şunları kaydetti:
 
"Özellikle Hacca gidip gelen ve 15 gün içerisinde ateşi yükselen her kişi MERS-CoV açısından risk taşımaktadır ve şüpheli vaka durumundadır. 
 
Böylesi bir durumda söz konusu kişi, derhal maske takılarak, en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Bu kişi, sağlık kuruluşunda yoğun bakım koşullarında tedavi altına alınmalıdır. Bu şekilde, solunum yetmezliği bulunan kişinin solunum cihazına bağlanarak destek verilmelidir. Maalesef buna ilişkin özel bir tedavi bulunmuyor."
 
MERS-CoV'un solunum yolu ve elle temasla bulaştığını dile getiren Ünal, bu nedenle ellerin sık sık yıkanması gerektiğinin altını çizdi.
 
Ünal, bu virüsün develerde yaşadığının ve develerden insanlara geçtiğinin bilindiğini, deve sütünün içilmemesi ve deve çiftliklerine ziyaret yapılmamasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.
 
Karantinada tedavi olan hastanın tahlil sonuçları bekleniyor
 
Bu arada, Suudi Arabistan'a iş için gidip gelen, ancak Türkiye'ye dönüşünde hastalanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden kişiye, MERS virüsü tanısı konulmuştu. 
 
Diyarbakır'da da hac dönüşü yüksek ateş nedeniyle fenalaşan bir kadın, hastanede karantinaya alınarak, ambulansla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Güvenlik önlemlerinin alındığı hastanede, salgın olma ihtimali nedeniyle acil servis hasta ve ziyaretçilere kapatılmıştı. Tüm tetkikleri yapılan hastanın tahlil sonuçlarının da 2 gün içerisinde gelmesinin beklendiği belirtilmişti.
 
Yetkililerce yapılan açıklamada, "öncelikle Mers-Cov ya da diğer hastalıkları ekarte etme açısından da hastanın izole edilmiş olup, alınan numunenin incelenmek üzere Ankara'daki laboratuvara gönderildiği" ifade edilmişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.