Hacılar dönüş yolunda

Hacılar dönüş yolunda

İslam’ın beş şartından hac farizasını yerine getiren Türk hacılar, bugünden itibaren dönmeye başlayacak

İlk olarak Medine'yi ziyaret edip daha sonra geçtikleri Mekke'deki vecibelerini yerine getirerek hacı olan Müslümanlar, "veda tavaf"larının ardından ülkelerine dönüyor. Kutsal topraklardaki yolculuğuna Mekke'den başlayan hacılar ise Medine'ye geçiyor.
 
Bu çerçevede Suudi Arabistan'da bulunan Türk hacılardan 10 kafile, bugün geç saatlerde Cidde Uluslararası Havaalanı’ndan İstanbul'a hareket edecek. Türk hacıların son kafilesi ise 30 Ekim’de Medine’den Türkiye’ye dönecek.
 
Kutsal topraklarda bulunan 61 bin 300 civarındaki Türk hacıdan 29’unun hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
 
Hacıları sağlık ekipleri karşılayacak
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, 1 Eylül'den itibaren kutsal topraklara gönderilen hacıların bugünden itibaren yurda dönüş yapmaya başlayacaklarını ifade etti.
 
Hacıların uğurlanma ve karşılanmaları için sağlık ekipleri oluşturulduğunu dile getiren Hatiopğlu, gidişlerinde başta "MERS-CoV" olmak üzere her türlü enfeksiyona karşı bulaşma ve korunma yöntemlerinin öğretildiğini vurguladı.
 
Kutsal topraklarda hacı olan kişilerin karşılanmalarında da ekiplerin görev aldığını anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:
 
"Dönecek olan hacılarımıza ilk yardım ve gerekli sağlık hizmetini verme yanında, bulaşıcı hastalıkların yurda girişini önlemek için yardımcı olmaya çalışacağız. Genel Müdürlüğümüzün yanı sıra Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, bu organizasyonun içinde yer almaktadır. Kutsal topraklardan gelen hacılarımızı huzur, manevi heyecan, bereket, feyiz ve geride güzel hatıralar bırakmış olarak sağlıklı bir şekilde karşılamak amacındayız. Grip bulguları dahil, sağlıklarıyla ilgili şikayetlerini havalimanlarımızdaki sağlık ekiplerimize bildirmeleri konusunda hassas olmalarını bekliyoruz. Hacdan dönüşlerinde her türlü sağlık sorunları yanında enfeksiyon bulguları da sorgulanacaktır."
 
Hatipoğlu, sorgulamalarda gerekli görülenlerin önceden belirlenen hastanelere nakledileceğine işaret ederek, "Şikayeti olmayan hacılarımız 2 hafta müddetince Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna bağlı aile hekimleri tarafından takip edileceklerdir. Ayrıca, hacılarımız Genel Müdürlüğümüze bağlı 7 gün 24 saat hizmet veren 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’ndan da sağlık sorunları ile ilgili her türlü bilgiyi alabilirler" ifadelerini kullandı. aa
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.