Hacı Bayram’da özel mekanlar ve Risale-i Nur neşriyatı

İnanç turizminin hızlı geliştiği bir mekân Haci Bayram Camii ve civarı.

Büyükşehir Belediyesinin epey zamandır sürdürdüğü çevre düzenlemesi her geçen gün Hacı bayram camii ve çevresini cazip hale getirdi.

Önce camii çok kapsamlı ve masraftan kaçınmadan bir restorasyon yapıldı. Yakın çevredeki eski yapılar orijinal görünümleri ile yeniden yapıldı. Dini hizmet gruplarının tüzel kişilikleri olan vakıflar yayınları ve hizmetlerini yürütebileceği mekanlar tahsis edildi.

Risale-i Nur eksenli cemaatlerin her birinin hizmet mekanı var.

1960 yıllardan beri Risale-i Nur hizmetlerinin sembol mekanı “Ulus 27” nolu dersanemiz.

Zübeyir Gündüzalp ve bayram Yüksel ağabeyin bulunduğu tarihi mekan her gün açık.

Aşçı Nurettin Özer ağabey hergün gelene pratik hazırladığı medrese çorbası ve yemekleriyle yedirmeden kimseyi bırakmaz. Ankara ve Anadolu’nun muhtelif yerlerinden gelenler bir kısa ders dinleyecek kadar uğradıkları bir mekandır 27 nolu tarihi nur medresesi…

Diğer kardeş gruplarımızdan AHİ Vakfına tahsis edilen üst katında ders salonu altında ENVAR Neşiriyatın dağıtımyeri olan müstakil bir bina.

Camiin hemen avlusu ve arka girişte “HAYRAT VAKFI” nın Kitabevi ve hizmet mekanları… başkaları da var. Bunları ziyaret ettim ve ilgillilerle tanışma görüşme fırsatım oldu.

Hacıbayram deyince kitapçılar ve dini materyal ve aksesuarın envai çeşidini bulmak mümkün. Kitapçılar çarşısı yeniden inşa edildi ve gayet nezih bir şekilde düzenlendi.

dursunsivri_turancaliskan.jpgHacı Bayram Veli hazretlerinin türbesi ve camie en yakın noktada yıllardır Risale-i nurların temin merkezlerinden biri “BARLA KİTABEVİ” ve Turan Çalışkan ağabey.

Hiç eksilmeyen hizmet şevk ve heyecanı… Yetmişi aşmış ama maşaallah yirmili yaşlarda gençlerden daha enerjik ve dinamik. Hacı yengemiz hem cevşen okuyor hem kasayı yönetiyor. Kızları Saide hanım ders vesilesiyle gelen hanımlarla ilgileniyor. Birlikte ticaretten ziyade ağırlıklı olarak hanımlar hizmet merkezi gibi faaliyet gösteriyorlar.

Son zamanların risale yayımı, basımı ve satış işlerini sorduk. Turan abi,

“Risale neşiyatında, dağıtımında temininde bir problem yok… Hangi yayınevinden istenirse bir temin ediyoruz diyor. Bakın koliler dolu hazır isteyen istediği yayın evinin basımlarını veriyoruz” diyor.

Barla Kitabevi her daim hanımlarlarla dolup boşalıyor. Biz vardığımızda Risale-i Nurları yeni tanımış müzisyen bir hanım ve arkadaşı vardı. Turan abi Risalehaberin hizmetlerinden bahsedince bazı yazarların telefon numaralarını istediler. Dükkanın yeri uğrak bir köşede. Turan abi gelen her müşteriye aradığı kitap veya malzeme yoksa bile mutlaka nereden kaç numaralı dükkandan temin edebileceğini ayrıntılı tarif ediyor. Müşteri memnuniyetini en güzel şekilde yerine getiriyor.

Turan Çalışkan ağabeye son günlerin tartışma konuları, bandrol meselesi ve Risale-i Nurların Diyanetin basması ve yayınevlerine orinal kaydıyla basım meselesini sordum.

“Üstad Bediüzzman’ın vasiyeti yerine geldi. Camilere Risaleler girmiyordu. Şimdi devlet kendisi koyacak. Devlet tekeli görüşüne katılmıyorum. Bu benim şahsi görüşüm” diye sözlerinin altını özellikle çiziyor.

Bu vesile ile Üstad Bediüzzman’ın Mustafa Sungur ağabey ile zamanın Diyanet Reisi Ahmet Hamdi Akseki’ye yazdığı mektup neredeydi. Birlikte bir daha okuyalım dedi. Açtık o mektubu birlikte okuduk. Yerini işaretleyelim ben gelenlere okurum diye özellikle hem yeni yayınlardaki Emirdağ Lahikasında hem eski şekil baskısı olan kitapta yerlerini işaretledi.

Diyanet sadece kendi basmıyor. Altı yayınevine basım yetkisi vermiş. Bu nasıl devlet tekeli oluyor diye hayretini ifade ediyor.

Turan abi yakınların bildiği bazı aile yakınlarının yaşadığı ticari mali problemleri kimseye yansıtmaz. Muazzam sabır, sebat ve metanet timsali. Şimdilik bu kadar malumatla yetinelim.

İman ve Kur’an hizmetlerinde şevk almak isteyen mutlaka “BARLA KİTABEVİ” ne uğramalı Turan abi ile görüşmelerini tavsiye ederim…Tebrikler… Allah şevkini ve hizmetlerini daim etsin…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum