Hacı adayları Arafat'ta

Hacı adayları Arafat'ta

Hac görevi için kutsal topraklara gelen 3 milyon civarında Müslüman’ın bir kısmı, vakfe öncesi Arafat’a ulaşt

Konakladıkları otellerde ihrama giren hacı adayları, servislerle yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Arafat bölgesine getirildi. Yol boyunca "Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk (Buyur Allah'ım emrindeyim, senin eşin ve benzerin yoktur Allah'ım)" telbiyeleri ile kafileler halinde Arafat'a ulaştırılan hacı adayları, kalacakları çadırlara geçti.
 
Burada Kur'an-ı Kerim okuyup, dua eden hacı adayları sabah namazını kıldıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerince hazırlanan irşad programlarını takip edecek. 
 
Bu arada Suudi Arabistan yönetiminin Arafat’a uzanan güzergah boyunca güvenlik önlemini artırdığı bölgede yoğun trafik nedeniyle bazı araçlar hareket etmekte zorlandı. Türk hacı adaylarının rahat ulaşımını sağlamak üzere Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği 170 kişilik servis ekibi görev yapıyor.
 
Bu yıl, kutsal topraklarda 61 bin 300 Türk hacı adayı bulunuyor.
 
Hacı olabilmek için milyonlarca Müslüman, vakfe için Arafat'ta bulunuyor
 
Hacı olabilmek için gün sayan milyonlarca Müslüman, vakfe için Arafat'ta bulunuyor. 
 
Mekke’ye yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Arafat bölgesine dün akşamdan itibaren ulaşan ve geceyi Kur'an-ı Kerim okuyup, dua ederek geçiren hacı adayları, sabah namazını da burada kıldı. Namazın ardından Türk hacıların bulunduğu kafilede Diyanet İşleri Başkanlığı'nın irşat programı başladı.
 
İrşat programını hacı adayları bulundukları çadırlara kurulan ses sistemi yardımıyla takip edebiliyor. 
 
Rahmet Tepesi'nde yoğunluk 
 
Arafat bölgesindeki bazı hacı adayları ise Hazreti Adem ile Hazreti Havva'nın yer yüzünde buluştuğu ve ilk tövbenin kabul edildiği Cebel-i Rahme'ye (Rahmet Tepesi) çıkarak, dua ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tepeye çıkanların ve geceyi burada geçirenlerin aynı zamanda dua etmesi dolayısıyla Cebel-i Rahme çevresinde yoğunluk yaşanıyor.
 
Kutsal topraklara Diyarbakır'dan gelen Zeki Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cebil-i Rahme'de bulunmanın heyecanını yaşadığını vurgulayarak, "Burada bulunmak tarifi imkansız bir duygu ancak yaşayan bilir" dedi.
 
Zonguldak'tan gelen sağlık görevlisi Aytaç Solmaz ise hem dini vecibelerini yerine getirdiğini hem de hacılara sağlık hizmeti vermeye çalıştığını ifade ederek, "Zonguldak'taki akrabalarımın bayramını kutladığını" söyledi.
 
Cuma vakti "Cem-i takdim" 
 
Öte yandan cuma vaktinde öğle ve ikindi namazını birleştirip, "Cem-i takdim" yapacak on binlerce hacı adayı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yaptıracağı Vakfe Duası'na iştirak edecek.
 
Bu yıl "Hacc-ı Ekber" olduğu için dünyanın çeşitli yerlerinden kutsal topraklara gelen Müslümanlar Vakfe Duası yapacak. Aynı saatlerde farklı coğrafyalarda cuma namazı kılacak Müslümanlar, Arafat'taki hacı adaylarıyla birlikte dua etme imkanı bulacak.
 
Akşam namazından önce Müzdelife'ye geçecek hacı adayları, şeytana atılacak taşları topladıktan sonra Müzdelife Vakfesi'ni ifa edip, Mina'ya geçerek şeytan taşlamaya başlayacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.