Hac’da Medine

Hac farizası için Suudi Arabistan’a giden hacılar, Türk Hava Yolları ve Suud Hava Yolları’na ait uçaklarla seyahat etmektedirler. Bunlar da Cide veya Medine’ye iniyorlar. Uçakların yetersizliği veya iniş kalkış için verilen sayının yetersizliği hacıların normalin üzerinde mukaddes topraklarda kalmalarını mecburi kılıyor.

Bunun için gidiş geliş programları da ikiye ayrılıyor. Bayrama 15 gün kalana kadar Medine’ye gidiliyor. Bayrama yakın gidenler de Mekke’ye, bayramdan yani hacdan sonra da Medine’ye varmış oluyorlar.

Medine’de Peygamber efendimiz (asm) var. Mescid-i Nebevide medfundur. Yeşılkubbe altında. Yanlarında Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer aynı kubbe altındalar.

Medine’ye giden hacılar, batı cihetindeki Selam kapısından girip şebeke adı verilen Peygamberimizin karşısında durup selam verir, selam gönderenlerin selamını tevdi ederler. Hemen arkasında peygamberimizin arkadaşı ve birinci halife Hz. Ebu Bekir ve ikinci halife olan Hz. Ömer e selam verip Cibril kapısından çıkarlar.

Peygamber Efendimizin (asm) kabri ile minberi arası cennet bahçesi denilen Ravza’da izdihama sebep olmadan namaz kılarlar. Çünkü hadislerde orada kılınan namaz cennette kılınmış gibidir ifade edilmektedir.

Mescid-i Nebevide kılınan her namaz Mescid-i Haram müstesna diğer yerlerde kılınan namazlardan bin kat sevabı fazladır. Onun için hacılar her vakit namazı bu camide cemaatle kılarlar. Ayrıca kırk vakit kılmanın fazileti ile ilgili rivayetler olduğu için Türk hacıları sekiz gün, yani kırk vakit burada cemaatle namazı kaçırmamaya çalışırlar. Yeşil Kubbenin hemen arkasında Suffe vardır. Asr-ı Saadette evlenmemiş, dünya işleri ile uğraşmayan, bütün vakitlerini ayet ve hadis için ayıran sahabelerin hem evi, hem medresesi olan mekândır.

Yürüyen ve açılan kubbelerle üst katın ibadete açılması, çevre iş yerleri doksanlı yıllarda yıkılarak mescide katılması beş yüz bin civarında cemaat alır duruma getirilmiştir. Çevresi çok temiz tutulan mescit üç katlı yürüyen merdivenli tuvalet ve oto parkı ile çok iyi bir duruma getirilmiştir. Tuvaletler kadın ve erkeklerin ihtiyacına cevap verecek kadar çok ve ayrı ayrıdır.

Bu peygamber mescidinin en bariz yönü arka bölümün hanımlara ayrılmış olması, giriş çıkışları ve namaz kılınacak bölümleri da ayrı olması, her gün sabah 07.00-11.00 ile 13.00-15.00 saatler arası hanımların Peygamber Efendimizi (asm) ziyaret ermeleri için perdeler çekilerek yol açılmış olmasıdır.

Medine’de sessizlik ve olgunluk vardır. Peygamberimiz (asm) hayattaymış gibi bir saygı hissedilir.
İmam Malik de Medine civarında merkebe binmemiş. “Peygamberimizin bulunduğu şehirde ayaklarımı sallayarak gezemem” demiştir.

Şair Nabi’nin de “Sakın terki edepte bulunma Makam-ı Mahmud’dur bu” demişti. Bu saygı ve muhabbetle her gün o makam ziyaret edilir.

[email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.