Hac notları-Türkiye İslam aleminin dünyaya açılan kapısı

Bugün 30 zilkade 1429 Cuma. Sabah namazını Beytullah’ta eda ediyoruz. Sabah 5’te Harem-i Şerif’e vardığımızda henüz ezana 15 dakika kalmasına rağmen her tarafın saf tutan hacılarla dolu olduğunu gördük. Peygamberimiz’in (asm) doğduğu evin yanında seccademizi serdik. Bu mübarek ev, Safa-Merve arasında ve o sahadan 10 basamak daha yüksekte yer alıyor. Peygamberimiz’in (asm) evinin yanında oturduğunuzda o sahayı tamamen görüyorsunuz.

Peygamberimiz’in (asm) evi ile Harem-i Şerif arası yaklaşık 200 metre. Sağ tarafımızda Beytullah’a durduğumuzda “Ebu Cehil tuvaletleri” var. Sol tarafta Ebu Kubeys dağı var. Yine Ebu Kubeys dağı eteğinde Darül Erkam dediğimiz bölge bulunuyor.

Peygamberimizin (asm) evi hali hazırda kütüphane olarak kullanılmakta. Ebu Cehil’in evi olduğu rivayet edilen yer ise tuvalet olarak kullanılıyor. Safa Merve arasındaki Babüsselam tam karşımızda.
Babüsselamdan Beytullah’a baktığımızda sağ tarafta Merve tepesi, sol tarafta Safa tepesi bulunuyor. Babüsselam’a girdiğiniz zaman da Beytullah’a olan mesafe yaklaşık 200 metre. Dolayısıyla bir tepeden baktığınızda üçgen görüyoruz. Beytullah’tan Peygamberimizin (asm) evine baktığınızda yine Safa- Merve üçgeni var. Bunların hepsi tam bir uyum ve ölçüm içerisinde yerleştirilmiş.

Bu muhteşem mimari uyum ve muhteşem cemaatin safları arasında yerimizi alıyor sabah namazımızı eda ediyoruz. Peygamberimizin (asm) evinin duvarının dibinde, ona yaslanmış Beytullah’a müteveccihen dua ediyoruz:

Ya Rab! Şu yaslandığımız asm’nin hatıralarıyla dolu olan evin hürmetine, karşımızdaki Safa, Merve ve Beytullah’ın hümermetine, şu anda burada bulunanların ziyaretçilerin ve yaptıkları duaları hürmetine, bizleri affet. Maddi manevi sıkıntılarımızı gider. Bizi bağışla. Bütün ihvanlarımızı, nur talebelerini iki cihan saadetine eriştir. Buralara gelmek isteyenlerin önündeki yolları kolaylaştır. Bizden dua isteyen “Yetkili merci”ye rahmet et. Onu, ailesini, çocuklarını, torunlarını iki cihan saadetine kavuştur.  Ya Erhamürrahimin. Amin.

Namazdan sonra son hazırlıkları yerinde görmek için Arafat’a gidiyoruz. Arafat’ta hummalı bir çalışma var.  Vakfe için gelecek hacılarımız için çadırların yerleri düzeltiliyor. Türk Müessesesi namına oradaki hizmetlere nezaret eden sayın Ahmet Süleyman Nadire ile konuşuyoruz. Ahmet bey Mekkeli, Hanımı Türk. Yıllardır bu işleri yapan ekibin başında. Az-çok Türkçe de konuşuyor.

Yeri gelmişken Türk müessesi ile ilgili ilginç bilgiyi de sizlerle paylaşma istiyorum. Türk müessesi buradaki Tavaf Müessesesinin bir bölümü. Hacılarımızı karşılar, otellerine getirir, diğer hizmetleri, resmi işleri bunlar yapar. Türk Müessesesi diye adlandırılan bölüm Avrupa, Amerika, Avusturalya gibi kıtaları da kapsıyor. Bunun haricinde Arap ülkeleri müesseseleri, Güney Asya müesseseleri, Fas, Tunus müesseseleri var. Türkiye diğer Müslüman olamayan ülkelerden gelen hacılarla aynı kategoriye koymuşlar. Bu da Türkiye’nin Osmanlı’nın varisi olduğunu gösteriyor. En önemlisi de Türkiye İslam ülkelerinin dünyaya açılan kapısı olarak görülüyor.

Ahmet beyden çalışmalar hakkında bilgi alıyoruz. Ahmet bey şu anda Türk bölgesi çadırlarının düzeltilmeye çalışıldığını, temizlik yapıldığını, abdest alma yerlerinin hazırlandığını ve inşallah en geç 7 Zilhicce’de çadırların da tamamen kurulmuş olacağını anlattı.

Arafat’ta geçmiş senelere göre herhangi bir yenilik yok. Yine mütevazi çadırlar devam ediyor. Ahmet beyin aktardığına göre ihtimaldir ki önümüzdeki seneler Mina’daki çadırlar gibi kalıcı çadırlar yapılacak. Mina’daki çadırlar kalıcı ve yangına dayanıklı çadırlar. Arafat’takiler ise kurulup bozulan çadırlar. Arafat-Müzdelife-Mina arası ring seferleri devam edecek. Müzdelife’de yine hummalı çalışmalar var son rötüşlar yapılıyor. Çeşmeler kontrol ediliyor. Elektrik lambaları tamamlanmak üzere.

Buradan Cerata köprüsüne geliyoruz. Bu köprü bu sene 4 kat olarak hizmet verecek. Temizliği de bitmiş. Havalandırma mekanizmalarının denemeleri yapılıyor. Böylelikle Arafat, Müzdelife, Mina hattı yani hac ibadetinin cereyan edeceği bölge tamamlanmak üzere inşallah. En geç 7 Zilhicce yani Arafat’tan iki gün önce tamamlanmış olacak. Ve 8 Zilhicce’de Tevriye için Mina’ya, oradan da Arafat’a hareket edeceğiz.

[email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.