Hac notları-Mekanlar ve zamanlar

Mekanlar ve zamanlar. Bazen bu iki mana bir araya gelince değer kazanırlar. Arafat dağı ve çevresi Muzdelife, Mina ve çevresi normal günlerde Mekkelilerin  piknik yerleri, gezi ve tenezzüh yerleri iken Zulhicce ayında çok farklı bir manaya hizmet ederler.

Tarih Zulhicce ayının 1’i ise ve siz de Mekke-i Mükerreme’de fecir vaktinde Harem-i Şerifin teras katının birinci safında yerinizi almışsanız  Harem-i Şerif’in muhteşem manzarası, tavaf edenlerin dualarının gizemli uğultusuna kendinizi kaptırmış bekliyorken müezzinin yanık sesi Mekke-i Mükerreme’nin dağlarında yankılanıyor ve bir an için dalmış olduğunuz rüyadan uyanıyorsunuz.

Müezzinle birlikte ezanın kelimelerini sessizce gayri ihtiyari tekrar ediyorsunuz. Ezan bitiyor . Ezan duasını okuyorsunuz, cemaatle birlikte sünnetlerinizi kılıyorsunuz, kısa bir sessizlik ve müezzinin o sevimli sesi sizi salatıl fecrin farzlarını eda etmeye davet ediyor.  Ve hacılarımızdan Mahinur ablanın dediği gibi dertli hoca sesinin bütün güzelliğiyle  “velfecri veleyalin aşr suresini” okumaya başlıyor.

Allahım bu ne müthiş bir manzara, bu ne müthiş bir mekan ve bu ne müthiş bir zaman. İmam efendi bu sureyi okumakla Zulhicce ayının başladığını hacılara müjdeliyordu.  Ve matlub manzara tamamlanıyordu. Güzel mekanda güzel zaman Mekkelilerin piknik yeri olarak kullandıkları mezkur mekanlar yüce dinimizin beşinci şartı olan hac ibadetini gerçekleştireceğimiz yerler haline geliyordu.

Mekan aynı mekan ama zaman farklıydı. Bütün duaların kabul olduğu, Arafat dağında 9 Zilhiccede bulunabilmek, bu mekanda bu zamanda bulunabilmek, vakfeye  katılabilmek ve “kim Allah’tan ümidini kesmeden haccını tamamlarsa anasından doğduğu gün gibi günahlardan arınmış olur” sırrını anlayabilmek, yaşayabilmek...

O  gece Müzdelife’de  geceleyebilmek, vakfe, dua, tefekkür , tezekkür ve Mina’ya hareket. On geceler bitmiş, bu mekanlarda, bu zamanlarda artık finale yakınsınız. Zilhiccenın 10. günündesiniz, Cemretulakabeye varıyorsunuz, en büyük düşmanı en küçük taşlarla mağlub ediyorsunuz. Evet Mina’yı Mina yapan ona bu değeri ve kıymeti kazandıran, bu kudsi ibadetin gerçekleşmesini sağlayan Zilhiccenin 10, 11, 12 ve 13. günleri ve bu günlerin gecelerini Mina’da gecelemekle sağlayabilirsiniz. Mina’da kurbanınızı kesebilir, etinden bir miktar kemali afiyetle yiyebilirsiniz.

Ne mutlu  o kimselere ki, mekanlarda zamanın hakkını verirler,

Ya Rab! Bu zamanlarda bu mekanların hürmetine, bu mekanların ziyaretçilerinin hürmetine. Duyufu rahman hürmetine bizi ve bilumum ihvanımızı affet, hizmetlerimize muvvaffakiyetler ihsan et. Ya Erhemerrahimin. Amin.

Mekke-i Mükerreme’den hepimizden hepinize selamlar, dualar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.