Hac ibadetini kolaylaştırmak

Hicri 1431, Miladi 2010 Hac farizası bitti. Milyonlarca Müslüman’ın bir araya gelmeye, kaynaşmaya, tanışıp kucaklaşmaya, en azından tebessümle, işaretle selamlaşmaya vesile olan bir hac mevsimi daha geride kaldı.

Tecrübe, bilgi, bölgeyi iyi tanıma işi kısmen kolaylaştırıyor. Sıkıntı, yorgunluk, izdiham ve saatlerce yürümeyi asgariye indiriyor. Hacca gitmek için niyet edenler, bilhassa yaşlılar, işi iyi bilenleri tercih etmeleri menfaatleri icabıdır.
Devlet kurumlarının hac ibadetini kolaylaştırmaları, yardımcı olmaları gerekir. Bilhassa hava meydanları, Türk Hava Yolları zorluk çıkarma yerine işi kolaylaştırmalılar.

Maalesef üç sene önce olduğu gibi bu sene de bir aylık bakım ve onarım için Gaziantep Havaalanı hacıların uçuş ayına denk getirildi. Sanki başka ay yokmuş gibi. Hacılar ya Adana veya Şanlıurfa hava alanlarına mecbur edildi.
Siyasilerin devreye girmesiyle bakım geriye alınmış, yalnız Diyanetin hacıları Gaziantep’ten uçabildi. Seyahat Acenteler ile gidenler mağdur oldular. Dönüşler için durumun düzeltilmesi için defalarca müracaat edildi, Türk Hava Yolları lütfedip programı değiştirmiyor. Gaziantep İslâhiye’den Şanlıurfa havaalanına 300 km. yol gidip hacılarını almaya mecbur ediyor. Tabi bir de dönüşü 600 km. ediyor. 
Hem hacılardan kazanacaksın, hem de eziyet ettireceksin. Bu durumlarda Ulaştırma Bakanlığının müdahale etmesi lazım.

Bizi bu sıkıntıdan sağ olsunlar Adıyaman Milletvekili Sayın Hüsrev Kutlu’nun girişim ve gayretleri kurtardı. Bütün hacılarımız da bunu biliyor ve kendilerine dua ettiler. Ayrıca teşekkür ediyoruz.

Cidde havaalanında bir güne varan gecikmelerle insanlar uçabiliyor. Çile ve sıkıntıların giderilmesi için devletlerarası yapılması gerekenler yapılmalıdır. 
Diyanet İşleri Başkanlığı da gönderdiği din görevlileri hakkında rapor almalıdır. Görevini yapmayan, ilgisizleri bir daha göndermemelidir.
Bu sıkıntıları asgariye indirmeye çalışıyoruz.

Bu sene Mekke’de havalar çok güzel geçti. Aşırı sıcaklar yoktu. Şehir içi ulaşım geçen senelere göre daha rahattı. Bazı trafik tedbirleri almışlar. Korsan taksicilik yapanları yasaklamışlardı. Trafik tıkanmıyordu.

Hac ibadetine konsantre olanlar, daha huzurlu, bereketli rahat bir hac yapıyorlar. Her şeyin iyi tarafına bakıp olumsuz düşünceye kapılmıyorlar. Fakat olumsuz bakanlar, aşırı alıngan, titiz ve kusur arayanlar, huzursuz oluyor, zevk de alamıyorlar.
Gayret, iyi niyet, hizmetleri kolaylaştırmak için çabalamak birer dua oluyor, işler Allah’ın yardımıyla kolaylaşıyor. Kapalı kapılar açılıyor, sıkıntılar azalıyor, beklenmedik imkânlar hâsıl oluyor.

İşlerin, hizmetlerin kolaylaşması, bizleri rahatlatıyor. Hacıların şikâyetleri yerine dualarını alıyoruz. Biz de her sene bu güzel insanlarla, sıkıntılı, meşakkatli de olsa hac yapmanın şükrü içinde olmaya gayret ediyoruz.

Cenab-ı Hak hacca gitmeyi arzu eden herkese kolaylıklar nasip etsin, gitme imkânını bahşetsin. İnşallah. Âmin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.