Habur artık ihtiyacı karşılamıyor

Habur artık ihtiyacı karşılamıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, günlük 2 bin 500 aracın geçtiği Habur Sınır Kapısı'nın artık ihtiyacı karşılamadığını söyledi.

Çelebi, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Irak arasında tek sınır kapısı olan Habur'un mevcut kapasiteyi kaldıramadığını, bu nedenle kapıda uzun araç kuyruklarının oluştuğunu belirtti.

Irak'ın hali hazırda günlük 3 milyon varil petrol ürettiğini aktaran Çelebi, "3 milyon varil petrol eşittir 2 bin 500 TIR demek. Irak'ın petrol üretimi 6 milyona çıktığı zaman TIR sayısı da iki katına çıkacaktır. O zaman bu kapı, ihtiyacı nasıl karşılayacak" dedi.

Sorunu çözmek için önlerinde iki alternatif olduğunu anlatan Çelebi, "Kısa vadede kapıdaki iki köprüde araç trafiğinin rahatlaması için yeni şeritlerin yapılmasını merkezi Bağdat hükümetine teklif ettik. Bunun kararını verecek olan Bağdat'tır. Ama kesin çözüm için Türkiye ile Irak arasında yeni sınır kapılarının açılmasını şart görüyoruz. Yoksa her geçen yıl artan ticaret ve yatırımlara tek kapıyla yetişemeyiz" şeklinde konuştu.

Çelebi, yeni sınır kapılarının açılması noktasında Tükiye ve IKBY'nin çok istekli olduğunu, ancak Bağdat hükümetinin bu konudaki kararını henüz netleştirmediğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.