H3N2’ye karşı beslenme önerileri

H3N2’ye karşı beslenme önerileri

H3N2, son aylarda genç yaşlı ayırmadan herkesi etkisi altına alan ve yüksek ateş, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı, kuru öksürük ve halsizlik belirtileri ile kendisini gösteren son günlerin en yaygın hastalığı.

Kış aylarının başlamasıyla ortaya çıkan bu virüsten korunmanın en etkili yollarından biri ise sağlıklı beslenmek. H3N2’den korunabilmek için gerekli olan tek şeyin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu vurgulayan Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, “Dengeli ve bilinçli beslenmek virüslere karşı kalkan görevi görüyor.” dedi.

GÜNDE 5 PORSİYON MEYVE-SEBZE TÜKETİN

Bir günde ortalama 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmenin bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkili olduğunu belirten Akgül, “Özellikle A, C ve E grubu vitaminler açısından zengin besinlerin tüketimi kış aylarında çok önemli. C vitamini yönünden zengin olan kivi, portakal, mandalina, greyfurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tercih edilmesi, bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yanında grip salgınına yakalanma riskini de azaltıyor.” diye konuştu.

Gribe karşı metabolizmayı güçlendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Akgül, “Bu noktada metabolizmanın en iyi dostlarından biri olan suyu hayatımızın önemli bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Klasik ama etkili bir öneri; günde 8-10 bardak su için. Suyun yanında ıhlamur, adaçayı, zencefil çayları ve yeşil çay gibi bağışıklık sistemini destekleyen çaylar da tercih edilebilir. Çaya eklenen 1 dilim limon H3N2 virüsünden korunmak için oldukça faydalı.” ifadelerini kullandı. Meyve suyu yerine meyveleri kabuklarıyla tüketmenin daha sağlıklı olduğunu da belirten Gizem Akgül, taze hazırlanmış meyve suyunun tercih edilmesi durumunda, sıkıldıktan sonra en fazla yarım saat içinde tüketilmesi gerektiğini, daha uzun süre bekletilince vitamin kayıplarının yaşandığını ifade etti.

ÇİNKO VİRÜSLERİN ÇOĞALMASINI ÖNLÜYOR

Haftada 2-3 kere tüketilen balık, içerdiği omega-3 sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiğini ve gribe karşı etkin bir rol oynağına işaret eden Gizem Akgül, omega-3 için balık dışındaki alternatiflere de dikkat çekti. Diyetisyen Akgül, “Ceviz, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler de Omega 3 yönünden zengin diğer kaynaklardır” diyor ve ekliyor, “Vücuttaki virüslerin çoğalmasını önlemek için çinko alımı son derece önemli. Çinko yönünden zengin diğer besinleri ise yumurta, et, süt ve fındık olarak sayabiliriz.”

HİJYENE DİKKAT!

Gizem Akgül, gün içerisinde açık havada yapılacak 30-40 dakikalık hafif tempolu bir yürüyüşün hem bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hem de kişinin kendini daha zinde hissetmesini sağladığını aktardı. Bunların yanında hijyen konusunda da dikkati elden bırakmamak gerektiğini belirten Akgül şunları söyledi: “Sebze ve meyveleri iyice yıkamak, elleri temiz tutmak, hasta kişilerden uzak durmak, kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmemek gibi önlemler, sağlıklı beslenmek ile birleştiğinde H3N2’den korunmak mümkün oluyor.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.