Güzel Atlar Ülkesi'nin giriş kapısı: Güzelyurt

Güzel Atlar Ülkesi'nin giriş kapısı: Güzelyurt

Pers dilinde "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına gelen Kapadokya, her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken, bölgenin batıya açılan kapısı Güzelyurt’u görmeden yapılacak bir Kapadokya turu eksik kalıyor.

Murat Öner Taş'ın haberi:

Ihlara Vadisi, Selime Katedrali, Gelveri evleri, Kızıl Kilise gibi çok sayıda doğal ve tarihi güzelliğin bulunduğu Aksaray'ın turistik ilçesi Güzelyurt'u görmeden yapılacak Kapadokya turu, eksik kalıyor.

Güzelyurt Belediye Başkanı Ünal Demircioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya’nın batıya açılan kapısı olan Güzelyurt’un bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine beşiklik ettiğini söyledi.

Kapadokya tarihinin Güzelyurt ile başladığını belirten Demircioğlu, “Kapadokya’nın ilk köy yerleşmesi 11 bin yıl önce Güzelyurt yakınlarındaki Aşıklı Höyük’te başladı. Güzelyurt merkezinde ise ilk yerleşime geçilmesi 7 bin 500 yıl öncesine dayanır” dedi.

Binlerce yıllık tarih ve kültür birikimine sahip Güzelyurt’un, Pers dilinde "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına gelen Kapadokya’nın tüm güzelliklerini bünyesinde barındırdığını kaydeden Demircioğlu, şunları ifade etti:

“Binlerce yıllık bir tarih ve uygarlığa sahip Güzelyurt, Kapadokya’da önemli bir yerleşim merkezidir. Tarihi süreçte Karballa, Gelveri ve Güzelyurt olarak biliniyor. Ortodoks mezhebinin kurucusu Aziz Gregorios Nazions, Güzelyurt ve çevresinde yaşarken, ilk manastır hayatını Güzelyurt'ta başlatmıştır. Doğa harikası Ihlara ve Manastır Vadisi, Kilise Cami, Kızıl ve Yüksek Kilise, Gelveri evleri, Selime Katedrali, peribacaları, yeraltı şehirleri ve kaplıca turizmi ile Güzelyurt, Kapadokya’nın tüm güzelliklerini bünyesinde barındırıyor.”

Kapadokya’yı dünyanın dört bir tarafından turistlerin ziyaret ettiğini vurgulayan Demircioğlu, “Kapadokya’ya gelen yerli ve yabancı turistler, Güzelyurt’u görmeden Kapadokya’yı gördüm demesin. Güzelyurt’suz bir gezi Kapadokya gezisi değildir” diye konuştu.

Halen turistlerin yüzde 20'si geliyor

Kapadokya’ya gelen turistin yaklaşık yüzde 20’sinin Güzelyurt’a geldiğini belirten Demircioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Güzelyurt, Kapadokya merkezine yaklaşık 1 saat mesafede bulunuyor. Her yıl ortalama 2 milyona yakın turist Kapadokya’yı ziyaret ediyor. Bunun yaklaşık yüzde 20’si Güzelyurt’a geliyor. Bu durumun en büyük sebebi Kapadokya turlarının kısa olması. Yerli ve yabancı turistlerin turlarını uzatmasını ve Kapadokya’nın açık hava müzesi konumundaki Güzelyurt’u görmelerini tavsiye ediyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.