Guta'da 70 bin bebek ölümün kucağında

Guta'da 70 bin bebek ölümün kucağında

Esed rejiminin kimyasal saldırıyla vurduğu Şam'ın Doğu Guta bölgesi, saldırıdan bu yana kuşatma altında yaşam mücadelesi veriyor.

Dünyayla hiçbir bağlantısı bırakılmayan bölgede, açlık, susuzluk, salgın hastalık kol geziyor. En önemlisi süt çağındaki on binlerce bebek ölümle yüz yüze.

 Suriye’nin Guta bölgesi iki yıldan bu yana Esed rejimi tarafından kuşatma altında tutuluyor. Açlıktan ölümlerin ilk görülmeye başladığı yerlerden biri olan Şam'ın Doğu Guta bölümü, Temmuz 2013'te gerçekleştirilen kimyasal saldırıyla adını duyurmuştu. Bu katliamda kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu bin 300'den fazla kişi öldürülmüştü.

Rejimin kuşatması altında tutulan ve her fırsatta bombalanan Doğu Guta’ya temel gıda maddelerinin girişine izin verilmiyor. Abluka nedeniyle dünyayla bağlantısı tamamen kesilen bölgede elektrikler kesik. Şebeke suları da uzun süredir verilmiyor. Halk eski kuyulardan kendi imkanlarıyla çıkardıkları kirli suları kullanmak zorunda kaldığı için hastalıklar baş göstermiş durumda.

Yüzlerce kişi açlıktan öldü

15 bin yetimin yaşadığı Doğu Guta’da Aralık ayında yapılan son belirlemeye göre bu güne dek 216 kişi açlıktan hayatını kaybetti. Açlıktan ölenlerin 150’si çocuktu. Salgın hastalık ve gıda yetersizliği nedeniyle abluka altındaki yaklaşık bir milyon kişi ise yaşam savaşı vermeye devam ediyor. Bu bir milyonluk nüfusun büyük kısmını da çocuklar oluşturuyor.

Tüberküloz, hepatit, tifo..

Darur-rahme sağlık merkezindeki yetkililer, açlık ve ilaçsızlıktan tüberküloz salgınının büyüdüğüne dikkat çekiyor. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) ise Hepatit hastalığında artış olduğunun altını çiziyor. Bölgede sıkça görülen bir diğer hastalık ise tifo. İlaç eksikliği nedeniyle 183 kişinin öldüğü bölgede ölenlerin 134’ünü çocuklar oluşturuyor. En yüksek ölüm oranı ise yeni doğan bebeklerde görülüyor.

Diğer yandan kimyasal saldırının etkilerini yaşamaya devam eden Doğu Guta'daki doktorlar, anormal azalı doğumların arttığını belirtiyor. Kimyasal silah katliamının yaşandığı günden bu yana çok fazla düşük yaşandığı veya geç doğumların gerçekleştiği belirtiliyor.

İHH bölgeye ulaştı, 70 bin bebek tehlike altında

Zor şartlar altında ablukayı yararak bölgeye ulaşabilen İHH İnsani Yardım Vakfı geçtiğimiz günlerde bölgede içerisinde yaklaşık 2 bin yetimin bulunduğu 500 aileye gıda kolisi dağıttı. Muhasara altındaki bölgede annesiz ve babasız kalmış 50 yetimin barınacağı Fatıma yetimhanesini de açan İHH, yetimleri yalnız bırakmıyor. Vakfın Suriye çalışmaları basın danışmanı Burak Karacaoğlu bölgedeki son durumla ilgili olarak kendilerine ulaşan son bilgileri www.yenisafak.com.tr ile paylaştı.

Buna göre Şam’ın Doğu Guta bölgesinde bu güne dek yüzde sekseni sivil 17 bin 282 kişi öldü, bunlardan 2 bin 500’ü çocuk, 2 bin 150’si kadındı. Bölgede 97 mescit, 104 okul, 7 hastane, 26 çocuk kreşi, 25 adet fırın saldırılar sonrasında kullanılmaz hale geldi.

Şu anda abluka altındaki bölgede süt çağında 70 bine yakın bebek bulunuyor, bebeklerin aylık 180 bin süt paketine ihtiyacı var. Eğer şartlar bu şekilde devam ederse bu bebeklerden yüzlercesi açlıktan ölmekle karşı karşıya kalacak.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.