Güroymak'ta 74 Yıl Sonra Pirinç Hasadı

Güroymak'ta 74 Yıl Sonra Pirinç Hasadı

BİTLİS'in Güroymak İlçesi'nde Kaymakamlık desteği ile 74 yıl sonra üretimine yeniden başlanan pirinç hasadı yapıldı.

İlçede 1940 yılına kadar üretimi yapılan fakat sonra sivrisineklerden dolayı sıtma hastalığının yaygınlaşmasıyla son bulan pirinç üretimine Güroymak Kaymakamlığı'nın verdiği destekle 74 yıl sonra tekrar başlandı. İlçeye bağlı Özkavak Köyü'nde Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz'ın da katılımı ile hasat töreni yapıldı. Kaya ve Korkmaz, ellerine orakları alarak ilk pirinci hasadını gerçekleştirdi. Törende konuşan Kaymakam Kaya, Güroymak’ta pirinç üretiminin 1940’lı yıllara kadar çok yaygın olduğunu hatta Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun pirinç deposu olduğunu belirtti. Bugün tekrar pirinç üretimi yapıldığı için heyecanlı olduklarını ifade eden Kaymakam Kaya şöyle konuştu:
 
"İlçemiz Muş Ovası'na kadar Türkiye'nin en verimli mera ve sulak alanlarına sahiptir. 1940'lı yıllara kadar pirinç üretimi çok yaygındı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin pirinç deposu diyebileceğimiz bir potansiyele sahipti. O dönemde pirinç yetiştiriciliğinden sonra sivrisinekten dolayı oluşan sıtma hastalıklarına neden olması nedeniyle pirinç üretimi sona ermişti. O yıllarda daha sonra çiftçi alternatif olarak şeker pancarı ve tütün üretimine başladı. Tütün üretimi bölgemizde devlet tarafından yasaklanınca bölgemizdeki arazilerimiz tamamen atıl vaziyette kalmıştı. Biz pirinç üretimini canlandırmak ve bölge ekonomimize, Bitlis ekonomisine ve Türkiye ekonomisine kazandırmak için tekrar bir girişim başlattık."
 
"5 PİLOT ÇİFTÇİ YETİŞTİRİLDİ"
 
74 yılın sonra pirinç üretimi için 5 pilot çiftçi yetiştirerek çalışmalara başladıklarını belirten Kaymakam Kaya, 25 dönüm arazi üzerine deneme amaçlı üretime başladıklarını söyledi. Bugün ilk hasadı aldıklarını da anlatan Kaya, "İnşallah bu önümüzdeki senelerde büyük miktarla bu işe devam edeceğiz. Bu konuda hiçbir şekilde zengin fakir ayrımı yapmayacağız. Vatandaşımıza diyeceğiz ki sulak arazin varsa arazinde problem yoksa tohum desteğini arazinin her türlü bakım ve çeltik üretimine hazırlanma aşamasını tamamen biz sağlayacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 10 bin dönüm de bu işe girmek ve Güroymak pirincinin patentini alarak bölgemiz ve Türkiye ekonomisine kazandırmak olacaktır. Arazide çok ciddi potansiyel ve verimli çeltik olduğunu gördük" diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.