Güroymaklı öğrencilerden 'Kardeşlik Kutusu' projesi

Güroymaklı öğrencilerden 'Kardeşlik Kutusu' projesi

Bitlis’in Güroymak ilçesinde Turgut Özal İlkokulu’ndaki öğrenciler, Osmanlı Devleti döneminde uzun yıllar sürdürülen sadaka taşları geleneğine benzeyen bir geleneği yaşatıyor.

Öğrenciler, 'Kardeşlik Kutusu' projesi ile okullarda yeni ancak tarihi güzel bir geleneği yaşıyor. Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, uygulanan proje sayesinde çocukların şimdiden vermeyi, fedakarlığı, cömertliği öğreneceklerini ifade etti.

'Kardeşlik Kutusu' değerleri gün yüzüne çıkararak, öğrenciler arası yardımlaşmanın kapılarını aralıyor. Öğrenciler, harçlıklarından artırdıkları paraları okulda oluşturulan bir kutuya atıyor. Öğrenciler, ihtiyaç duydukları kadar parayı kutudan alıyor. 'Sağ elin verdiğini sol el görmemeli' düsturundan yola çıkılarak hazırlanan proje paylaşma, yardımlaşma, sevgi ve kardeşliğin küçük bedenlerde tomurcuklanması ümidiyle oluşturulmuş. Osmanlı Devleti’nde de yüzyıllarca benzer uygulamalarla toplumsal barış ve hoşgörü sağlanmıştı. Böylesi bir projeyle, Turgut Özal İlkokulu ,günümüzde de bu kardeşlik köprüsünü yaşatmaya çalışıyor. Projenin, geniş kitlelere ulaşarak örnek olması hedefleniyor.

"OSMANLI DÖNEMİNDE DE AYNI UYGULAMA VARDI"

Projeyi hayata geçiren öğretmen ve öğrencileri tebrik eden Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, projenin Osmanlı döneminde uzun yıllar uygulandığını, bu önemli kardeşlik projesinin ise Güroymak’ta uygulanmaya başlandığını söyledi. Kaya, projeyle alakalı olarak, “Ecdadımızın çok güzel bir uygulaması vardı. Osmanlı döneminde bu sadaka taşları dediğimiz camilerin, külliyelerin, türbelerin kenarlarına yapılırdı. İhtiyacı olan insanlar gelir orada ihtiyacı adedince sadakalarını alırlardı. Bu güzel uygulamayı tabi ilçemizde Turgut Özal İlköğretim Okulumuzda başlattık. Tabi bu taş olarak değil de bunu günümüze uyarlayarak, bir nevi para makinası olarak düşündük. Buraya gelip burada öğrencilerimiz kendi harçlıklarından biriktirdiklerinden fazla olanları oraya koyuyor. Ve ihtiyacı olan öğrencilerimiz de gelip oradan ihtiyaçlarını tedarik ediyor. Bu şekilde olduğu zaman öğrencilerimizdeki sorumluluk duygusunun artacağını düşünüyoruz.” dedi.

Uygulanan proje sayesinde çocukların şimdiden vermeyi, fedakarlığı, cömertliği öğreneceklerini ifade eden Kaymakam Kaya, “Öğrencilerimiz bu güzel uygulama sayesinde insanlara ihtiyaçlarını karşılamayı ve bu konuda vicdanlarındaki o güzel duyguyu temaşa ettirecek, onu artıracak uygulamaları görecekler. İnşallah biz bütün okullarımıza da yaygınlaştırarak çocuklarımızdaki bu sorumluluk bilincini, fedakarlık bilincini, cömertlik bilincini, verme bilincini alıştırarak, o çocuklarımızı hayata hazırlamak istiyoruz.” diye konuştu.

“SAĞ ELİN ALDIĞINI SOL EL GÖRMÜYOR”

Güroymak Turgut Özal İlkokulu Müdürü Bilal Uludağ da “Burda sağ elin verdiğini sol elin görmemesi düsturuyla yol çıkarak yardım yapan ve yardım alan kesinlikle bir birlerini görmemekte ve yardım alan hiçbir minnet altına girmemektedir. Kutudan ihtiyacı kadar istediği kadar gelip ihtiyacı kadar parayı almaktadır.” dedi.

Başlatılan ‘Kardeşlik kutusu’ adındaki projenin öğrenciler arasında yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel somut örneği olduğunu ifade eden Okul Müdürü Uludağ, “Bu proje ile harçlıklarından artıran öğrenciler, kardeşlik kutusuna arkadaşları için para atıyorlar ve ihtiyacı olan veya maddi durumu kötü olan öğrenciler ise ‘Kardeşlik Kutusundan’ ihtiyaçları kadar para alıyorlar. Bu uygulama ile öğrenciler arasında arkadaşlık ve kardeşlik duygularının geliştiğini somut olarak görmekteyiz. Turgut Özal İlkokulu olarak değerler eğitimi konusunu önemsiyoruz ve bu konuda pek çok somut çalışma ve projeler üreterek öğrencilerimizi topluma faydalı bireyler haline getirmeyi amaçlıyoruz. Ahlakı zedeleyen bazı televizyon programları ve şiddeti aşılayan bilgisayar oyunları yerine kardeşliği, paylaşmayı, sevgiyi, hoşgörüyü öğreten kardeşlik kutuları, kardeşlik projeleri olmalı her yerde. Değerler eğitimi kapsamında gerçekleşen bu projemiz ile öğrencilerimiz sevginin, kardeşliğin ve paylaşmanın ne demek olduğunu küçük yaşlarda öğreniyorlar ve bizler eğitimciler olarak iyi bir nesil yetiştirebilmenin sorumluluğu bilincindeyiz. Yüzyıllar önce Osmanlı Devleti’nde uygulanmış yardımlaşma taşlarına benzeyen bu projemiz, tarihimizdeki değerlerimizin tekrar gün ışığına çıkacağının göstergesi olup, vicdanlı ve dürüst bir nesil yetiştirmenin temelini oluşturacaktır. Ayrıca, okulumuzda değerler eğitimi kapsamında bir çok proje yürütülmekte. Geçtiğimiz yıl da hepimiz bir canız (em hemu canekın) adlı kardeşlik projesi kapsamında, Bursa iline kardeşlik ziyaretinde bulunduk. Turgut Özal İlkokulu olarak, bu yıl da hazırladığımız sekiz proje ile eğitim öğretim çalışmalarımızı yürütmeye devam etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Elvan İnan, “Benim kutuya attığım parayla ihtiyacı olan arkadaşlarım parayı alıp ihtiyaçlarını karşılıyor. Kardeşlik kutusu sayesinde biz paylaşmayı, yardımlaşmayı, arkadaşlığı öğreniyoruz.” dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.