Gürcistan Müslümanları huzursuz

Gürcistan Müslümanları huzursuz

Yüzlerce yıldır bölge halkı ile iyi ilişkiler geliştirmiş olan Gürcistan Müslümanları, son yıllarda huzursuz edilemeye başlandı. Gürcistan'da artık pek çok kişi İslam'ı ülkeye yabancı görüyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Dünyada Müslümanlara karşı ortaya çıkarılan önyargı ve korkudan Gürcistan da nasibini almış görünüyor. Bölgede yüzyıllardır sorunsuz yaşayan Gürcistan Müslümanları, son zamanlarda tarihin en huzursuz günlerini yaşıyor.

Lisansüstü psikoloji öğrencisi Hurie Abashidze, bu değişimin en önemli şahitlerinden biri. Sovyetler Birliği'nin çöküşü ardından gerçekleşen ulus devlet inşası sırasında da Müslümanların dışarıda bırakıldığını, hatta o dönem kendi dedelerinin de hain olarak damgalandığını söyleyen Abashidze, bu tabloya rağmen 2012 yılına kadar herhangi bir ayrımcılık vakası ile karşılaşmadığını söylüyor.

Abashidze, 20 yaşına geldiğinde tesettüre girmeye karar vermiş. Ailesinin de onayladığı bu karar, çevredeki insanlar tarafından hoş görülmemiş. Abashidze, o tarihten beri başörtüsü nedeniyle pek çok yerde ayrımcılık gördüğünü ve bu tablonun pek çok Müslüman için Gürcistan'da alışılmadık bir tablo olduğunun altını çiziyor.

Gürcistan'ın giderek Hristiyan kimliği ile özleşmeye başladığını söyleyen Hurie Abashidze, artık ülkede Müslümanlık ile ilgili ne kadar okuyan ve bilen insan varsa Gürcistan'da kimliğinden uzaklaşmak ile suçlandığını söylüyor.

Hurie'nin görüşlerini onaylayan ise Tolerans ve Çeşitlilik Enstitüsü (TDI) adlı dini özgürlükler kurumu oldu. TDI'dan Eka Chitanava, El Cezire'ye; "TDI araştırması, dinsel çeşitliliğin Gürcistan'daki okul kitaplarında olumsuz bir şekilde tasvir edildiğini gösteriyor: Örneğin Müslümanlar, [tarihsel] bağlamda açıklamalar yapılmaksızın işgalcilere benzetiliyor" dedi.

Araştırmacılar, bunun Gürcistan'da halen Sovyet etkisinin aşılamamış olduğuna bağlıyor. Gürcistan halen Ortodoks Hristiyanlığı temel bir unsur olarak görüyor ve ülkedeki diğer unsurlara kötü gözle bakıyor. 

Gürcü Müslüman Birliği Başkanı Tariel Nakaidze El Cezire'ye şu anda ülkede 300 ila 350 bin Müslüman olduğunu söyledi. Ancak bütün büyük şehirlerin dışında, Tiflis'te ve Batum'da birer tane cami var. Gürcistan'da cami yapmak da giderek zorlaşıyor. Örneğin son olarak 2015'te cami yapımı için arsa alan Gürcü Müslüman Birliği, beklenen onayı bir türlü alamamış. 

Nakaizade, Gürcü yöneticilerin de ülkedeki Ortodoks otoriterinin hassasiyetlerine ve İslamiyet'e bakışına göre şekillenmeye önem verdiğini söylüyor. Ne şekilde olursa olsun, son yıllarda ülkede Müslümanlar için günler pek de iyi geçmiyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.