Güneydoğu'nun kaderi değişecek

Güneydoğu'nun kaderi değişecek

PKK'ya silah bırakma çağrısı, terör nedeniyle yıllardır büyük sıkıntıların yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iş dünyasını gelecek adına umutlandırdı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP milletvekillerinin Dolmabahçe'deki görüşmesinin, çözüm süreci açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Bölgenin enerjisinin büyük bölümünün terör olayları nedeniyle uzun yıllar boşa gittiğini ifade eden Bartık, yaklaşık 30 yıldır çekilen bu acının artık bitirilmesi gerektiğini belirtti.

Bartık, terörden dolayı yatırımcının Güneydoğu'ya gelmediğini, işsizlik, göç, fakirlik, acı ve hüznün bölge insanın üstüne kara bulut gibi çöktüğünü dile getirdi. 

Güneydoğu insanının kaderinin değişeceğine inandığını anlatan Bartık, "İnşallah acı günler artık geride kalacak. Boşa harcanan enerji de bundan sonra bölgenin kalkınması için kullanılacak. Güneydoğu hızla gelişecek ve refah seviyesi artacak" dedi.

Silah bırakma yönündeki çağrıyı mutlulukla karşıladıklarının altını çizen Bartık, yatırımcının, güven ve istikrarın bulunduğu bölgelere geldiğini anımsattı. 

Çözüm sürecinin olumlu sonuçlanması halinde Güneydoğu'nun daha da gelişeceğini anlatan Bartık, "Artık bölgemiz silah ve çatışmalarla değil yatırımlarla anılsın istiyoruz" diye konuştu. 

Bartık, geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgenin bundan sonra turizmden hak ettiği payı daha da artıracağını sözlerine ekledi. 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin de çözüm sürecine ilişkin girişimleri takdirle karşıladıklarını ve bu yöndeki çalışmaları kalpten desteklediklerini söyledi.

Olumlu gidişatın bir an önce tamamlanması arzusunda olduklarını aktaran Ertekin, şöyle konuştu:

"Yapılan açıklama güzel ve olumlu, hayır sulh da, sulh da hayır da. Biz bu durumu çok önemsiyoruz, gerçekten önemli bir adım memleketimizin gelişmesi için, annelerin ağlamaması için ülkenin daha rahat ilerleyebilmesi için bu kanın durması lazım. Bu kanın durması için yapılan bütün çalışmaları destekliyoruz ve olumlu buluyoruz."

Ertekin, çözüm sürecinin gerçekleşmesi halinde büyük bir turizm potansiyeline sahip olan kentte bu alanda hareketlenme yaşanacağını ifade etti. 

Sürecin sonunda tüm ülkenin kazanacağını söyleyen Ertekin, "İş dünyası yönünden Şanlıurfa'da terörle ilgili bir sorun yok ama bizden daha doğuda sıkıntılar var. Komşuda olan olaylar ister istemez bölgeyi etkiliyor. İnşallah oralara da faydası olur bize de faydası olur" dedi. 

Barış, kardeşlik ve huzurun ön şartıdır

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, PKK'ya silah bırakma çağrısına ilişkin, "Silah bırakma barış, kardeşlik ve huzurun ön şartıdır. Bu çerçevede olduğu taktirde müzakereler daha olumlu noktaya doğru gider" dedi.

Elitaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı toplantıyla başlayan sürecin gelinen aşamada iyi gelişmeler ortaya koyduğunu söyledi.

PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunulduğunu anımsatan Elitaş, "Silah bırakma barış, kardeşlik ve huzurun ön şartıdır. Bu çerçevede olduğu taktirde müzakereler daha olumlu noktaya doğru gider. Hem 'benim silahım elimde, hem müzakerelere devam edeceğim, müzakerelerde olmazsa olmaz, şunlar olmadığı taktirde ben farklı şekilde yaparım' diye silahla müzakere olmaz" diye konuştu.

7'den 70'e herkeste "bayram havası" oluştu

Yıllarca yaşanan terör olayları ve çatışmalar nedeniyle huzura adeta hasret kalan bölge insanı, yaklaşık 2 yıldır süren çözüm süreciyle olağan bir yaşamın tadını çıkarıyor. Son olarak PKK'ya silah bırakma çağrısının yapılması ise bölgede 7'den 70'e herkeste "bayram havası" oluşturdu.

Şanlıurfalı ciğer ustası Ali Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin bölge halkı için hayati önem taşıdığını söyledi.

PKK'nın silah bırakmasının sürecin mutlu bitmesi anlamına geldiğini belirten Çoban: "Artık kan dökülmesin istiyoruz, analar ağlamasın diyoruz, silahsız huzurlu bir vatan diliyoruz" dedi.

Mehmet Akbaş da çözüm için geç kalındığını belirtti. Türkiye'nin, Ortadoğu'da belirgin ve belirleyici bir devlet haline gelebilmesi için sürecin biran önce tamamlaması gerektiğini vurgulayan Akbaş, "Bu toprak yıllardır barışa özlem duyuyor. Artık hasretin biteceğine yürekten inanıyoruz" diye konuştu. 

Mehmet Toprak ise yapılan açıklamaların memnuniyet verici olduğunu dile getirerek, "Böyle bir şey olursa çok memnun oluruz. Ben Kürtüm ama Kürtçü değilim. Barışı istiyorum ve barışın arkasındayım" ifadelerini kullandı.

"Şehit ailelerini incitmeyecek her kararın yanındayız"

Şanlıurfa Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, şehit ailelerini mağdur etmeyecek her türlü kararı desteklediklerini söyledi.

Bugüne kadar çok sayıda askerin bu olaylar nedeniyle şehit olduğunu ve ailelerinin üzüntü yaşadığını anımsatan Yavuz, şunları kaydetti:

"Şehit aileleri olarak bu sürecin arkasındayız. Devletimizin şehit ailelerini incitmeyecek her kararının yanındayız. Biz 30 bin şehit vererek silahın acısını gördük, başkaları görmesin. Silahı bırakmak konusunda iyi niyetlilerse gerçekten silah bırakacaklarsa bu çözüm sürecinin yapılması gerekir diye düşünüyoruz."

Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu

Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Genel Koordinatörü Ata Altın, "Hükümet ve HDP heyeti nezdinde yapılan açıklamaları son derece önemsiyoruz ve bu sorunun demokratik zeminde çözüme kavuşması için elimizden geleni fazlasıyla yapacağız" değerlendirmesinde bulundu. 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.