Güneydoğu'da yağış barajları doldurdu

Güneydoğu'da yağış barajları doldurdu

Dicle ve Fırat havzalarına geçen yıla oranla düşen yağış miktarında yüzde 95 artış oldu.

Doluluğu yüzde 90'ı aşan barajlardan su tahliyesi yapılıyor.

Uzun yıllar ortalamalarına ve geçen yıla göre düşen yağış miktarındaki artış Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki barajlarda seviyesini yükseltti. Barajlardaki doluluk oranı Birecik'te yüzde 91, Karakaya'da yüzde 83, Dicle'de yüzde 94, Devegeçidi'nde yüzde 96 ve Hacıhıdır'da yüzde 86'ya ulaştı. Enerji üretilen barajlarda doluluk oranı üretime bağlı olarak düşerken, sulama amaçlı oluşturulan Batman, Devegeçidi ve Hacıhıdır barajlarında su seviyesini düşürmek için su tahliyesine başlandı.
"127 kilogram yağış düştü"

Meteoroloji 15. Bölge Müdürü Abidin Aydın, mart ayı içerisinde bölgeye düşen yağış miktarında büyük artış olduğunu söyledi.
"Dicle-Fırat havzalarında bu yılın ilk çeyreğinde düşen yağış miktarında yükselme oldu" diyen Aydın, "Geçen yılın mart ayında düşen yağış miktarı 66 kilogramdı, bu yıl aynı ayda 127 kilogram yağış düştü. Mart ayında düşen yağış miktarında bir önceki yıla göre yüzde 95 artış oldu" ifadesini kullandı.
Su tahliyesi uyarısı

Barajlarda su seviyesinin yükselmesinin ardından su tahliyesi konusunda Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve valilikler uyarılar yapıyor. Baraj havzalarına son günlerde düşen yoğun yağış nedeniyle barajlardaki su seviyelerinde yükselmeler meydana geldiği belirtilerek, zorunlu olarak yapılacak tahliye işlemleri esnasında can ve mal kaybının önlenmesi açısından özellikle nehir yatakları etrafındaki yerleşim birimleri sakinlerinin dikkatli olması isteniyor.
Çiftçi memnun

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkez Müdür Vekili Mehdi Sümerli de yağış miktarındaki artışın tarladaki ürünlerin gelişimine büyük katkı sunduğunu belirterek, "Geçen yıla oranla yağıştaki büyük artış ürünlerin gelişmesini sağladı. Nisan ayı da yağışlı geçerse özellikle bölgedeki tahıl üretiminde geçen yıla oranla büyük artış olacak. Çünkü geçen yıl yaşanan don olayı tahıl üretimini yüzde 30 civarında düşürmüştü. Yağış çiftçinin yüzünü güldürüyor."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.