Güneydoğu, ihracatını artırıyor

Güneydoğu, ihracatını artırıyor

Güneydoğu Anadolu'dan yılın ilk 4 ayında gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 3 milyar 85 milyon 643 bin dolar oldu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yazılı açıklamasında, bu yıl ihracat hedeflerini yakalayacaklarına inandığını belirtti.

Bu yılın ocak-nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5'lik artışla 3 milyar 85 milyon 643 bin dolarlık ihracat yaptıklarını aktaran Çıkmaz, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 372 milyon 989 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimizin ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 9,2 artışla 3 milyar 458 milyon 631 bin dolara yükselmiştir" ifadelerini kullandı.

Bölgeden 174 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayan Çıkmaz, şu bilgileri verdi:
"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 60,2 ile ilk sırada yer almakta. AB ülkeleri yüzde 16 ile ikinci, Afrika ülkeleri yüzde 9,4 ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 174 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İtalya, ABD, Libya, Almanya, İran, İngiltere ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler. Bu dönemde en çok halı, kumaş, iplik, pastacılık ürünleri, plastik ve mamulleri, demir çelik mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağ, dış giyim ve diğer gıda ürünleri ihraç edildi."

Gaziantep, ihracatta rekorunu sürdürüyor

Çıkmaz, nisanda 592 milyon 245 bin dolarlık dış satımla Gaziantep'in en çok ihracat yapan iller sıralamasında altıncı sıradaki yerini koruduğunu belirtti.
Bölgenin "lokomotif ili" konumundaki Gaziantep'ten ise yılın ocak-nisan döneminde 2 milyar 216 milyon 561 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Çıkmaz, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 arttığını bildirdi.

Çıkmaz, halı, hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi madde, demir ve demir dışı metallerin, Gaziantep'in ihracatında önde gelen sektörleri oluşturduğunu kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.