Güney Sudanlı sivillerin kamplarda yaşam mücadelesi

Güney Sudanlı sivillerin kamplarda yaşam mücadelesi

Güney Sudan'daki çatışmalardan kaçan sivillerin BM denetimindeki kamplara akını sürerken, kamplarda kalan siviller zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'a bağlı birlikler arasındaki çatışmalardan kaçan sivillerin, Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki kamplara akını sürerken, kamplarda kalan siviller zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Başkent Cuba'da BM merkezinin bulunduğu Havaalanı Kampı'nda, çatışma bölgelerinden kaçan 40 binden fazla sivil bulunuyor.

BM'nin kurduğu çadırlarda yaşayan sivillere gıda ve su yardımı yapılıyor. Kampın hijyen durumunu BM sağlık ekipleri devamlı kontrol ederken, kurulan hastanelerde de yaralılar tedavi ediliyor. Çoğunluğun kadın ve çocuklardan oluştuğu kampta yaşam koşullarının oldukça zor olduğu gözleniyor.

Sığınmacıların güvenliği de BM'ye bağlı barış gücü askerleri tarafından sağlıyor.

Çocukların yaşanan çatışmalardan habersiz hayata tutunmaya çalıştığı kampta, BM, çocuk sağlığını kontrol için ayrı ekipler bulunduruyor. Sıcak hava şartlarından dolayı sığınmacıların, en fazla temiz suya ihtiyaç duydukları belirtiliyor.

Kamp sakinleri etnik savaştan korkuyor

Giriş çıkışların sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldığı BM Cuba Havaalanı Kampı'nda kalanların büyük bir bölümü, Riek Machar liderliğindeki isyancıların kontrol ettiği Bor ve Bentiu bölgelerinden geldiklerini belirtiyor.

Etnik bir savaş durumunda evlerine geri dönemeyeceklerini söyleyen kamp sakinleri, uluslararası toplumun kendileri için daha fazla yardım göndermesini ve çatışan taraflara baskı yapmasını istiyorlar.

"Güvenlik endişesi sığınmacı sayısını arttırıyor"

BM Güney Sudan Misyon Sözcüsü Joseph Contreras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Cuba Havaalanı Kampı'nde 40 binden fazla sivilin bulunduğunu belirterek "Kamplara siviller gelmeye devam ediyor. Kamplardaki sığınmacı sayısının yükselmesinin güvenlik endişesinden kaynaklandığını düşünüyoruz " dedi.

Kamplarda yaşayan sivillerin yaşam koşullarını iyileştirmeye çalıştıklarını söyleyen Contreras, BM'nin, kamplardaki Güney Sudanlı sivillere, gıda, su ve sağlık yardımı yaptığını belirtti.

Güney Sudan'daki kampların kapasitesinin dolduğunu ve yeni sığınmacılara yetmeyeceğini kaydeden Contreras, BM'nin Güney Sudanlı siviller için elinden geleni yaptığını da sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.