Güney Sudan'daki çatışmalar eğitimi vurdu

Güney Sudan'daki çatışmalar eğitimi vurdu

Güney Sudan'da devlet güçleri ile isyancılar arasındaki çatışmalar nedeniyle birçok bölgede okullar yıkıldı, bazı eyaletlerde eğitim kesintiye uğradı

Güney Sudan'da 16 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından meydana gelen kriz ve silahlı çatışmalar eğitimi de vurdu.

Geçtiğimiz ay şiddetli silahlı çatışmalara sahne olan Birlik Eyaleti'nin Milli Eğitim Müdürü Ngier Bahnguot Najang, yaptığı açıklamada, meydana gelen şiddet olayları nedeniyle eğitim sektörünün zarar gördüğünü belirterek "Çatışmalar, eğitimi ve eğitim düzenini olumsuz etkiledi. Özellikle eyaletin başkenti Bentiu'da birçok okul, geçtiğimiz günlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle yıkıldı" dedi.
Najang, "Çatışmalardan kaçarak okullara sığınan sivil halk okulların kapılarını, pencereleri, sıraları ve masaları yakarak ısınmaya çalıştı. İsyancılar ise okullardaki malzemeleri çaldı ve bazılarını da yaktı" diye konuştu.

Hükümetin ve bölge halkının bu konuda duyarlı olması gerektiğini dile getiren Najang, çocukların eğitim hakkının korunması gerektiğini vurguladı.

Batı Ekvatorya eyaleti Eğitim Bakanı Pia Philip ise eyaletin doğrudan çatışmaya sahne olmamasına rağmen şiddet olayları nedeniyle eğitim konusunda bazı sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Philip, "Şiddet olaylarından kaçarak buraya sığınan birçok aile oldu. Sığınmacı çocuklar için ayrı bir okul açamayız, bu nedenle söz konusu çocukların bölge halkının çocuklarıyla aynı okullarda okumasını planlıyoruz. Buraya sığınan çocuklar da bir an önce eğitimine başlamalı" görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık'ta, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından Congley, Birlik, Yukarı Nil gibi eylaletlerde hükümete bağlı ordu ile Machar yanlısı silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybederken binlerce kişi de göç etmek zorunda kalmıştı. Krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlayan müzakereler devam ediyor.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.