Güney Sudan'da müzakerelerin ikinci turu 10 Şubat'ta

Güney Sudan'da müzakerelerin ikinci turu 10 Şubat'ta

Güney Sudan'daki krize son vermek için taraflar arasında devam eden müzakerelerin 2. turu 10 Şubat'ta başlayacak.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) bağlı arabulucu heyet tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güney Sudan hükümeti ve Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in görevden aldığı eski yardımcısı Riek Machar liderliğindeki muhalif gruplar arasındaki müzakerelerin 2. turunun, 10 Şubat'ta Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, hükümet yetkilileri ve Machar ile görüşülmesi için gönderilen teknik heyetin, geçen pazar Cuba'ya ulaştığı ve ülkede ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını gözlemleyeceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca arabulucu heyetin, siyasi diyalog ve ulusal çıkarların korunması üzerinde yoğunlaşılması beklenen 2. tur müzakereler öncesinde tüm tarafların görüşlerini dinlemek ve müzakerelere katılmalarını sağlamak için çalıştığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık'ta, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti. BM rakamlarına göre olaylarda binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Ülkedeki krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Machar'a bağlı heyet arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'a bağlı arabulucu heyetin yanı sıra ABD, Norveç ve Çin'den bazı yetkililerin katılımıyla 3 Ocak'ta görüşmeler başlamıştı.

Güney Sudan'daki krizin çözümü için Etiyopya'da taraflar arasında sürdürülen müzakereler kapsamında 23 Ocak'ta çatışmaların durdurulmasını öngören anlaşma imzalanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.