Guney Sudan'da karışıklık bitmiyor

Guney Sudan'da karışıklık bitmiyor

Güney Sudan'daki iç karışıklıktan dolayı evlerini terk edip Malakal şehrine sığınanlar açlık ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor.

Güney Sudan'daki iç karışıklıktan dolayı evlerini terk edip Yukarı Nil Eyaleti'nde yer alan doğal güzelliğiyle ünlü Malakal şehrine sığınanlar açlık ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in Temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın başlattığı silahlı isyan hareketi, bölgede bir çok insanın ölmesine ve yurtlarından göç etmelerine neden oldu.

İsyancıların saldırılarından kaçarak Yukarı Nil Eyaleti'ndeki Malakal şehrine sığınan halk çadırkentlerde hayata tutunmaya çalışıyor. Malakal Hastanesi çevresindeki çadırkente yerleştirilenler açlık ve salgın hastalıklarla baş etmek zorunda kalıyor.

İsyancıların katliamlarından kaçarak çadırkente sığınan Rebika Niyamana, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların ölüm korkusu içerisinde yaşadıklarını, isyancıların silahlarını hala bırakmadıklarını ve geri dönüp katliamlara devam edecekleri endişesi içerisinde olduklarını söyledi.

Çadırlarda kalan başka bir sığınmacı Odiku Biyter de, "Evim yerle bir oldu. Kalacak bir yerim yok. Açlıkla karşı karşıyayız. İsyancılar buraya çok yakınlar. Bölgede emniyet tam anlamıyla sağlanmış değil. Çürüyen cesetler etrafa yayılmış, hastalık saçıyor. İsyancıların ne zaman saldıracaklarını bilmiyoruz. Hükümet bu krizin üzerine kararlılıkla gitmeli" dedi.
Süren savaşın anlamsız bir savaş olduğunu belirten Yukarı Nil Eyalet Valisi Simon Kun Puoch ise, silahlı isyancıları uzak bölgelere püskürtmeye çalışarak Malakal'ın emniyetini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Hükümetin kenti yeniden inşa etmeye çalıştığını, fiyat artışları nedeniyle halka yardımların azaldığını söyleyen Puoch, tüccar ve esnafa mallarını yüksek fiyatlarla satmamaları çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz hafta Güney Sudan'ı ziyaret eden BM İnsani Yardım Koordinasyonundan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, "Güney Sudan' da 820 bin kişi çatışmalar nedeniyle yurtlarından göç ederken, 3 milyon 700 bin kişi açlıkla karşı karşıya bulunmaktadır" demişti.

Sudan'dan 9 Temmuz 2011'de yapılan referandumla ayrılan Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık'ta ülkede eski yardımcısı Riek Machar'a bağlı milislerin başarısız darbe girişiminde bulunduklarını açıklamıştı. Söz konusu açıklamanın ardından hükümet güçleriyle Machar'a bağlı birlikler arasında çatışma çıkmıştı. Devam eden krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Machar'a bağlı heyet arasında yürütülen görüşmeler, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) bağlı arabulucu heyetin yanı sıra ABD, Norveç ve Çin'den bazı yetkililerin katılımıyla 3 Ocak'ta başlamıştı. Perşembe akşamı da taraflar arasında çatışmaların durdurulmasını öngören bir anlaşma imzalanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.