Güney Sudan'da felaket: 2 buçuk milyon kişi aç

Güney Sudan'da felaket: 2 buçuk milyon kişi aç

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Güney Sudan'da 2,5 milyon kişinin acilen gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Amos, Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, UNESCO Özel Temsilcisi Forest Whitaker ve BM Güney Sudan Özel Temsilcisi Toby Lanzer ile düzenlediği basın toplantısında, "Güney Sudan'da durum felaket. Binlerce çocuk yetersiz besleniyor, ayrıca açlık ve hastalık tehdidiyle de karşı karşıyalar. Bu ülkede 2,5 milyon insan acilen gıda yardımına ihtiyaç duyuyor" dedi.

Halkın, ülkede yaşanan savaşın etkilerinden korktuğunu ve evlerini bırakıp kaçmak zorunda kalmaktan bıktığını dile getiren Amos, "İnsanların acısını görmek kalbi parçalıyor. Yarın barış anlaşması imzalansa bile halka yardıma devam etmenin gerekli olduğunu gayet iyi biliyoruz. Yağmur mevsimi başlamadan önce yardımları depolama yollarını araştırıyoruz" diye konuştu.

Amos, Güney Sudan halkının iki yıldan uzun süre devam eden çatışmalar nedeniyle bedenen ve ruhen yorgun olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İnsanlar, barış konusunda umutsuz. Korku içinde yaşamaktan yoruldular, çoğunluğu birkaç kez evini terk edip kaçmak zorunda kaldı. İnsanlar, çocuklarının silahlı gruplar tarafından militan yapılmasından korkuyor. Bunun yanında cinsel şiddet yayılmış durumda. Konuştuğum insanlar, barış, istikrar ve güven içinde yaşamak istiyor. Bu insanların barışa ihtiyacı var."

Güney Sudan'daki krizin etkilerini görmek amacıyla geçen cuma başkent Cuba'ya gelen BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Amos, şiddet dolayısıyla evlerini terk eden sığınmacılarla görüşmüştü.

Amos, ayrıca Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve bazı hükümet yetkilileri ile bir araya gelmişti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.