Güney Sudan’da 5 aylık isyanda ateşkes anlaşması

Güney Sudan’da 5 aylık isyanda ateşkes anlaşması

Güney Sudan’da binlerce insanın ölümüne, 1 milyon 300 bin kişinin de göç etmesine neden olan isyan, taraflar arasında dün imzalanan barış anlaşmasıyla sona erdi.

ABD, BM ve iktidarın olumlu bulduğu anlaşmaya göre derhal ateşkes uygulanacak, yeni bir anayasa yapılacak ve kurulacak geçici hükümetle seçime gidilecek.

Beş aydır orduyla isyancılar arasında çatışmaların yaşandığı Güney Sudan'da, taraflar arasında anlaşmaya varıldı. Önceki gün Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve isyancıların lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar arasında barış anlaşması imzalandı. Anlaşmayı, müzakerelere aracılık eden Doğu Afrika Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) duyurdu. 8 Afrika ülkesinin oluşturduğu siyasi blok IGAD, çatışmaların başlamasının ardından ilk kez bir araya gelen tarafların derhal ateşkes yapmak, geçici hükümet kurmak, yeni bir anayasa hazırlamak ve seçimlere gitmek üzerinde mutabık kaldıklarını duyurdu.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Kiir, “Bu kan duracak. Artık hiç kimse bir başkasına ateş açmayacak.” dedi. İsyancı lider Machar ise “Umarım diğer taraf sözünde durur.” şeklinde konuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmanın dünyanın en genç devleti olan Güney Sudan'ın geleceği için dönüm noktası olabilecek önemde olduğunu belirtti. Geçen hafta Kiir'e yaptığı müzakereleri devam ettirme çağrısıyla sürece katkıda bulunan Kerry, “Artık zorlu bir yolculuk başlıyor. Çabalarımızı devam ettirmeliyiz.” ifadelerini kullandı. Uzlaşmayı olumlu bulan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Susan Rice ise anlaşmanın krizi bitirmeyi vaat ettiği yorumunda bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, taraflara anlaşmayla verdikleri taahhütleri derhal hayata geçirme çağrısı yaptı.

Güney Sudan'daki çatışmalar, Dinka kabilesine mensup Cumhurbaşkanı Kiir'in geçtiğimiz aralık ayında Nuer kabilesi üyesi yardımcısı Machar'ı darbe planlamakla suçlayarak görevden almasıyla patlak vermişti. Önce suçlamaları reddeden Machar, ilerleyen süreçte kurduğu orduyla isyan başlatmıştı. BM, binlerce kişinin hayatını kaybettiği, 1 milyon 300 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı kabile çatışmalarında iki tarafın da ‘insanlığa karşı suç' işlediğini belirtmişti. Arabulucu aktörlerin devreye girmesiyle ocak ayında imzalanan ateşkes sonuç vermeyince çatışmalar devam etmişti. BM'nin hazırladığı raporda iki tarafın da evlere, hastanelere, BM binalarına ve mabetlere saldırdığı belirtiliyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan ve ekonomisi büyük oranda petrol üretimine dayanan Güney Sudan'daki yoksulluk, beş aylık çatışmaların da etkisiyle had safhaya çıkmış durumda. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 10 milyonluk ülkede her iki insandan biri insanî yardıma muhtaç.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.