Güney Çin Denizi'ndeki gerginlikte kan aktı

Güney Çin Denizi'ndeki gerginlikte kan aktı

Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgede petrol platformu kurmasına tepki gösteren gruplar, Vietnam'da Tayvanlılara ait bir çelik fabrikasına saldırdı, olaylarda bir Çinli işçi hayatını kaybetti, 90 işçi yaralandı.

Tayvan'ın Hanoi Büyükelçisi Huang Chih-peng, Ha Tinh bölgesinde, ülkede faaliyet gösteren büyük yabancı yatırımcılardan Farmosa Plastics'in işlettiği fabrikaya yaklaşık bin kişilik bir grubun saldırı düzenlediğini bildirdi.

Tesisin bazı binalarını ateşe veren saldırganların Tayvanlı fabrika yönetimiyle sorunun olmadığını, fabrikadaki Çinli işçileri hedef aldığını söyleyen Huang, olaylar sırasında bir Çinli işçinin öldüğünü, yaklaşık 90'ının yaralandığını belirtti.

Radikal gruplar dün de Vietnam'ın güneyinde yabancılara ait 15 fabrikayı ateşe vermişti. Yerel yetkililer, Bin Duong'daki sanayi bölgesinde çalışan 20 bin kadar işçinin protesto gösterilerinin ardından bazı öfkeli grupların, Çin'e ait olduğunu zannettikleri fabrikalara saldırdığını ancak fabrikaların bazılarının Tayvan ve Güney Kore'ye ait olduğunu söylemişti.

Çin, 1974'te Vietnam ile yaptığı Parcel Adaları savaşının ardından denetimini ele geçirdiği ve Şişa Adaları olarak adlandırdığı bölgenin yakınına 1 Mayıs’ta dev bir petrol platformu kurma çalışmalarına başlamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.