Güney Afrikalılar, Türk festivaline akın etti

Güney Afrikalılar, Türk festivaline akın etti

Türk kültürü ve yemeklerini farklı ülkelerde tanıtmanın yolu festivallerden geçiyor. Geçtiğimiz hafta Çin’de gerçekleştirilen Türk Kültür ve Yemek Festivali’nin bu seferki durağı Güney Afrika’ydı.

Başkent Johannesburg’un en ünlü dinlenme merkezi Zoo Lake’te 2 gün boyunca süren festivalde 20 bin kişi Anadolu lezzetlerini tattı. Sarmadan baklavaya, gözlemeden lahmacuna kadar Türk mutfağının bütün lezzetlerinin ikram edildiği stantlarda tabaklarını dolduran Afrikalılara, Adapazarı Mehter Takımı, semazenler ve Denizlili sanatçılar unutulmaz anlar yaşattı. Festivalin kermes bölümünü organize eden Nuray Öztürk, Türk bayanların festival için gönüllü olarak çalıştığını söyledi. 4 ay önce hazırlıklara başladıklarını dile getiren Öztürk, “Mantı, lahmacun gibi yiyecekleri derin dondurucularda muhafaza ettik. Son hafta sarma, dolma, salatalar, börekler gibi türleri hazırladık. 40 çeşit salata, içli köfte, gözleme var. En çok gözleme reyonu dikkat çekiyor, önünde çok uzun kuyruklar var. Bu sene kumpir yaptık ve çok sevildi. Sadece dün 40 tepsi baklava satıldı.” dedi.

Festivale katılan Güney Afrikalı Lauren Deep, duygularını şu sözlerle aktardı: “Türk kültürünü tanımak için geldim. Çok güzel bir gündü. Seneye ailemle Türkiye’ye tatile gitmeye karar verdim.” Osmanlı şerbetlerinden demirhindi, sırtındaki ibriği ile dolaşan Halit isimli öğrenci tarafından yüzlerce misafire ikram edildi. Güney Afrika’da yaşayan Türk vatandaşı Levent, padişah kıyafeti ile dolaşırken, Güney Afrikalı Bilal de Nasrettin Hoca kostümüne bürünerek Afrikalıları güldürdü. Geçtiğimiz yılların Türkçe Olimpiyatları’nın yıldızları öğrenciler ise halk oyunları ve şarkılarıyla Türk sanatçıları aratmadı. Öte yandan Güney Afrika-Türk İşadamları Derneği’nin yaptığı festivale Güney Afrika Kültür Bakanlığı’nın gönderdiği yerel sanatçılar da katıldı.

Cihan